Patru subiecte de urmărit pe măsură ce Putin escaladează războiul din Ucraina
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat, miercuri, mobilizare parțială a 300.000 de ruși cu experiență de luptă. De când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, Putin a evitat orice fel de mobilizare, care i-ar obliga pe rușii obișnuiți să se înroleze, relatează Yahoo Finance .
Putin s-a folosit de șantajul nuclear. Foto: Shutterstock
Reușitele înregistrate de Ucraina pe câmpul de luptă, inclusiv recenta contraofensivă din nord-estul Ucrainei, a determinat Rusia să anunțe mobilizare parțială.
În același timp, autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat, marți, organizarea unor referendumuri pentru aderarea oficială la Rusia.
Cei mai mulți oameni din teritoriile ocupate nu își doresc anexarea teritoriilor la Rusia. Cu toate acestea, un vot falsificat îi va oferi liderului Federației Ruse un pretext pentru a pretinde că aceste teritorii aparțin țării pe care o conduce, astfel încât orice efort militar străin să fie considerat un atac asupra Rusiei.
Acest lucru alimentează declarația falsă a președintelui rus, conform căreia războiul său din Ucraina este necesar din pricina agresiunii occidentale împotriva Moscovei.
Totodată, stabilește condițiile pentru posibila folosire a armelor nucleare de către Rusia. Dacă Vladimir Putin decide să folosească armele nucleare, ar pune această hotărâre pe seama faptului că nu are de ales, fiindcă supraviețuirea Rusiei este în joc.
Toate acestea demonstrează că liderul de la Kremlin este conștient că pierde în Ucraina și este dispus să-și asume unele dintre cele mai mari riscuri din cariera sa politică pentru a schimba cursul războiului.
Iată patru subiecte de urmărit:
Războiul energetic
Putin a folosit ca armă rezervele de energie ale Rusiei prin întreruperea unei mari părți din fluxul de gaze naturale în Europa. Rusia fiind al treilea mare producător de gaze naturale din lume.
Prețul gazelor naturale în Europa este de șase ori mai mare decât era în urmă cu un an. În această iarnă este luată în calcul raționalizarea. Prețul gazelor naturale din SUA este cu aproximativ 40% mai mare decât cel de anul trecut, fiindcă producătorii americani exportă mai mult în Europa.
În următoarele câteva luni, Putin probabil că va căuta toate modalitățile posibile pentru a majora prețurile globale la energie, în timp ce aliații Ucrainei din SUA și europenii fac tot ce le stă în putință pentru a menține fluxul de energie și prețurile scăzute.
Sprijin pentru Ucraina
Mai mult ca niciodată, Putin crede că trebuie să limiteze fluxul de arme și alte forme de sprijin oferit de aliații Ucrainei. Mobilizarea rezerviștilor nu va genera un nou avantaj militar uriaș pentru Rusia, fiindcă nu va rezolva problemele cu care se confruntă armata sa.
„Nu cred că va modifica rezultatul pentru Rusia, dar ar putea extinde capacitatea Rusiei de a susține războiul”, a afirmat specialistul rus Michael Kofman de la CNA în timpul unei transmisiuni, care a avut loc miercuri, pe Twitter. „Este, de asemenea, un semnal politic semnificativ din partea lui Putin și a instituției politice din Rusia”.
Putin poate crede că, dacă poate prelungi războiul, europenii se vor revolta și vor solicita o înțelegere care să implice reluarea livrărilor de energie rusești. Până acum, majoritatea națiunilor europene par hotărâte în sprijinul lor pentru Ucraina, mai ales după contraofensiva ucraineană din nord-est.
Riscul nuclear
Vladimir Putin a afirmat în discursul său, miercuri, că: „În cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale a țării noastre și pentru a apăra poporul nostru, vom folosi cu siguranță toate sistemele de arme disponibile”.
Aceasta a fost o aluzie evidentă la armele nucleare, care nu au fost utilizate în niciun conflict la nivel mondial din anul 1945.
Probabil că Putin dorește să intimideze, având în vedere că nimeni nu atacă Rusia sau nu îi amenință integritatea teritorială. Dar chiar și un mic risc de utilizare a armelor nucleare este alarmant, având în vedere situația pe care ar putea să o creeze și probabilitatea ca SUA și NATO să intre în război, transformându-l într-un conflict global.
Probabil că ar exista câteva indicii dacă Putin ia în considerare utilizarea armelor nucleare. În primul rând, serviciile de informații americane ar intra în posesia unor rapoarte din interiorul Kremlinului.
Putin, la rândul său, poate recurge la folosirea armelor nucleare doar dacă consideră că este necesar să-și mențină puterea. Utilizarea unor arme nucleare ar putea declanșa implicarea occidentală de care se teme Putin și ar putea pune capăt guvernării sale.
Viitorul lui Putin
Mulți analiști sunt de părere că Putin nu poate rămâne la conducere dacă sacrifică mii de trupe în Ucraina și, totuși, să piardă.
„Putin s-ar ascunde într-un colț”, a afirmat, miercuri, Dmitri Alperovitch, președintele Sliverado Policy Accelerator pe Twitter. „Acest lucru mi se pare incredibil de periculos din punct de vedere politic. Dacă nu își atinge obiectivele, poate fi într-o poziție foarte precară din punct de vedere politic”.
În cazul în care Vladimir Putin nu o să mai fie la conducere, ar putea fi o șansă ca Rusia să se retragă din Ucraina. Însă mulți analiști ruși avertizează că orice succesor al lui Putin ar putea fi la fel de nemilos, sau mai rău.
Sursa: adevarul.ro