
Patru simptome care apar înainte de sindromul morții subite. Medicii avertizează să nu le treci cu vederea
Sindromul morții subite (SMS) reprezintă decesul neașteptat și brusc, adesea fără o cauză evidentă. Acum, cercetătorii au identificat semne care pot apărea cu câteva zile înainte de tragedie, oferind o șansă reală de prevenire a acestor decese.
SMS, cunoscut și sub denumirea de sindromul morții aritmice subite , se referă la cazurile în care o persoană aparent sănătoasă moare brusc din cauza unui stop cardiac. Se produce atunci când inima încetează brusc să mai pompeze sânge în corp, provocând întreruperea respirației și lipsa de oxigen la creier.
Ritmul cardiac este controlat de impulsuri electrice, iar dacă acestea devin neregulate, poate apărea o aritmie. Unele dintre acestea pot fi fatale dacă nu sunt tratate. Deoarece impulsurile electrice se opresc odată cu decesul, iar inima poate părea normală la autopsie, cauza exactă rămâne adesea necunoscută, fiind încadrată drept SMS.
O echipă de cercetători din Suedia a analizat 903 cazuri de decese cardiace subite survenite între 2000 și 2010, la persoane cu vârste între 1 și 36 de ani. Au fost analizate certificate de deces, rapoarte de autopsie, dosare medicale, electrocardiograme (ECG), probe biologice și informații oferite de părinți, relatează The Sun.
S-a constatat că 22% din decesele studiate au fost provocate de SMS, cei mai mulți fiind bărbați (64%) cu vârsta medie de 23 de ani.
Aproximativ jumătate dintre victime au prezentat simptome înainte de deces, precum:
- palpitații
- leșin
- greață și vărsături
- semne ale unei infecții
Un procent semnificativ (33%) ajunseseră la Urgențe sau fuseseră internați în cele 180 de zile premergătoare decesului. Leșinul a fost cauza spitalizării în 4,2% dintre cazuri, iar convulsiile (episoade asemănătoare crizelor epileptice), în 3,5%.
Doar 11% fuseseră anterior diagnosticați cu probleme de ritm cardiac , iar 18% prezentaseră modificări la ECG.
Totodată, 17% din victime aveau o afecțiune psihiatrică, iar 11% primeau tratament medicamentos pentru aceasta.
„Cu o mai bună înțelegere a simptomelor care pot precede SMS, am putea identifica din timp tinerii aflați în pericol. De asemenea, rezultatele noastre subliniază necesitatea cercetării mai amănunțite a bolilor psihice și a tratamentelor acestora, precum și a rolului posibil pe care îl joacă infecțiile și problemele digestive în declanșarea SMS la persoanele vulnerabile”, a precizat dr. Frisk Torell, parte din echipa de cercetare.
Sursa: adevarul.ro