Patru noi focare de boala limbii albastre au fost confirmate în Prahova

Patru noi focare de boala limbii albastre au fost confirmate în Prahova

Patru noi focare de boala limbii albastre au fost confirmate în gospodării din Prahova, numărul total al focarelor confirmate în acest judeţ ajungând astfel la şase.

Patru noi focare de boala limbii albastre au fost confirmate în Prahova (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, analizele de laborator făcute la Laboratorul naţional de referinţă al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală au confirmat existenţa a patru noi focare de boala limbii albastre în localităţile Bertea, Aluniş, Surani şi Poseşti. Cele patru focare confirmate se adaugă altor două focare existente la o stână din localitatea Cărbuneşti şi într-o gospodărie din comuna Ariceştii Zeletin.

Directorul DSVSA Prahova a precizat că toate cele patru focare nou confirmate sunt în gospodării ale oameilor şi că până în prezent niciun animal nu a murit.

Mihai Terecoasă a mai spus că, pe lângă cele şase focare de boală confirmate, există alte cel puţin şase suspiciuni, toate cazurile înregistrându-se în gospodării din zone în care boala a fost confirmată deja.

Focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate pentru prima dată în România în Buzău, iar la scurt timp virusul s-a extins şi în Vrancea, judeţe unde au fost înregistrate şi decese provocate de această boală.

ANSVSA a notificat, conform procedurilor, statele din Uniunea Europeană şi pe cele membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României.

De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării transmiterii bolii la alte animale.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice. Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

Potrivit ANSVSA, care citează literatura de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 - 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

ANSVSA a precizat că este în stare de alertă şi a luat mai multe măsuri, din momentul în care această boală a început să evolueze în ţările vecine. În acest sens, a fost convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România, iar DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu fermierii crescători de bovine, ovine şi caprine.

Pe site-ul ANSVSA a fost afişată o analiză de risc, pentru informarea tuturor celor interesaţi de Boala limbii albastre.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…