Patru greșeli pe care le fac turiștii în Istanbul, cel mai vizitat oraș din lume. Transport între continente la 1 euro VIDEO

Patru greșeli pe care le fac turiștii în Istanbul, cel mai vizitat oraș din lume. Transport între continente la 1 euro VIDEO

Deși Ankara este capitala țării, Istanbul, orașul de pe două continente, este capitala turismului internațional , cu extrem de multe obiective turistice, imposibil de vizitat într-o singură vizită în Turcia.

Există patru mari greșeli , susțin tur operatorii, pe care le fac frecvent mai toți turiștii care ajung în cel mai vizitat oraș din lume. Titulatura a obținut-o anul trecut din partea Companiei de cercetare Euromonitor International care a realizat un clasament al celor mai vizitate orașe în 2023 când metropola Turciei a primit peste 20,2 milioane de turiști.

Specialiștii în turism se așteaptă ca anul acesta numărul vizitatorilor să crească, odată cu ridicarea cerințelor de viză pentru mai multe țări, printre care și România. Mai ales că, în ciuda inflației crescute, prețurile rămân accesibile pentru mulți dintre turiști, mai ales pentru cei din țări dezvoltate precum SUA, care de asemenea nu mai au nevoie de viză.

Istanbul a fost secondat în clasamentul Euromonitor de Londra, cu 18,8 milioane de turiști, urmată de Dubai (16,8 milioane) și mai apoi, un alt oraș al Turciei, Antalya, care a surclasat Paris și Hong-Kong.

Prin urmare, dacă vreți să vizitați mare metropolă sau vă este dor să reveniți în ea, iată ce trebuie să evitați (VEZI VIDEO), conform specialiștilor în turism.

Istanbul Turcia Foto Colaj pentru Adevărul

Istanbul Turcia Foto Colaj pentru Adevărul

Transport ieftin și facil prin Istanbul - croazieră pe Bosfor cu un euro sau mai puțin

Una dintre greșelile frecvente pe care le fac turiștii în Istanbul Turcia este că nu folosesc mijloacele de transport în comun, deși orașul deține un sistem de transport public extrem de bine pus la punct, printre cele mai bune din lume, dar și extrem de ieftin și facil.

Spre exemplu, prețul unei curse cu autobuzul, tramvaiul, metroul, telecabina ori funicularul în Istanbul este de doar 2,51 de lei.

Este posibil ca metropola dintre două lumi să dețină și cel mai ieftin mijloc de transport intercontinental în comun din lume. El se poate face fie pe calea apei, pe Bosfor, cu feriboturile – pentru priveliști senzaționale; fie subteran, cu ajutorul metroului / trenului Marmaray. De pe un continent pe altul se poate ajunge și pe podurilor care le Europa de Asia, peste Bosfor, dar probabil este și cea mai puțin rentabilă dintre soluții.

Cursele cu ambarcațiuni costă, spre exemplu, între 2,72 lei și 8,22 de lei, în funcție de distanță - de portul din care plecați și în care vreți să ajungeți. Doar pe partea europeană sunt zece debarcadere, dintre cele două în zona Centrului Istoric, de-o parte și de alta a Podului Galata.

Trenul Marmaray, ce circulă pe linia feroviară intercontinentală cu o lungime de 76,6 km, trece printr-un tunel pe sub strâmtoarea Bosfor, de 13,6 kilometri lungime. Ultima stație pe malul european este Sirkeci, în zona sudică a Centrului Istoric, iar pe celălalt mal, asiatic - Uskudar. Și în acest caz, prețul biletului variază în funcție de distanță, între 2,51 de lei și 5,56 de lei - ceea ce-l face cel mai ieftin transport - de aproximativ 1 euro - între două continente.

Facem mențiunea că prețurile au fost calculate în funcție de rata de schimb valutar între lira turcească și leul românesc de la data de 28 iunie 2024. Există un abonament Istanbulkart care se poate achiziționa din orice stație, pentru mai multe curse, cu care pot merge mai multe persoane (maxim cinci). Iar, de mare ajutor în deplasarea prin Istanbul sunt și aplicațiile de gen Moovit.

Uimitorul și unicul Balat - cel mai fotogenic cartier din Istanbul

Cea mai mare greșeală, în opinia tur operatorilor, pe care o fac mulți dintre turiști în Istanbul este că nu merg să viziteze cel mai colorat cartier al metropolei - Balat. Drumul până acolo este un pic anevoios, cartierul fiind amplasat pe un deal, așa că este ceva de urcat, iar vizita în sine presupune mai multă mișcare. Pentru a-i savura întreaga splendoare este nevoie să explorezi la pas străduțele cartierului multicultural care adăpostește multe familii de evrei și greci, motiv pentru care este plin de sinagogi și biserici ortodoxe.

Zona, considerată unicat, iese în evidență prin casele sale istorice, dintre care unele au și 200 de ani, extrem de colorate, care au vedere spre Bosfor. De altfel, clădirile de pe strada Merdivenli Yokuș au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Se remarcă și prin lăcașurile de cult monument istoric precum „Biserica de Fier” sau Biserica Sfântul Ștefan, dar și Vaftizci Yahya, unică în lume, construită după modelul unei mănăstiri pe care Sultanul Selim a văzut-o în timpul cuceririi Egiptului.

Scenele pitorești de aici sunt fundalul unora dintre cele mai instagramabile fotografii realizate în Istanbul.

Amintim și că mulți dintre voievozii Moldovei și Țării Românești au avut de-a face de-a lungul istoriei cu această zonă. Dar asupra acestui subiect vom reveni cu altă ocazie.

„Nu veți găsi un loc asemănător nicăieri în altă parte a lumii”, susțin tur operatorii turci.

Cea mai bună rată de schimb valutar, în Grand Bazar. Vacanța trebuie planificată

Tot pe lista „ce să nu faci în Istanbul” tur operatorii au menționat și schimbul valutar. Ei eu remarcat că, odată ajunși în Istanbul, turiștii se grăbesc să-și schimbe banii la primul „Schimb valutar” pe care îl întâlnesc. Reprezentanții agențiilor de turism susțin însă că cea mai bună rată de schimb valutar se găsește de fapt în interiorul Marelui Bazar / Grand Bazaar și îi sfătuiesc pe turiști să le evite pe celelalte.

În plus, pentru a nu avea o vacanță ratată, ea trebuie planificată, mai recomandă tur operatorii care au observat și că cei mai mulți dintre turiștii care ajung în Istanbul habar nu au că „cel mai vizitat oraș din lume” se laudă cu peste 100 de obiective turistice, motiv pentru care ratează unele dintre cele mai impresionante atracții ale lumii, unele dintre acestea fiind unicat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii