Patru focare de boala limbii albastre confirmate în Bacău, unde au fost înregistrate şi trei decese

Patru focare de boala limbii albastre confirmate în Bacău, unde au fost înregistrate şi trei decese

Patru focare de boala limbii albastre au fost confirmate de către autorităţile sanitar-veterinare în trei localităţi din judeţul Bacău, fiind înregistrate deja şi primele trei decese provocate de acest virus.

Patru focare de boala limbii albastre confirmate în Bacău, unde au fost înregistrate şi trei decese (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Verinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău, 31 de animale au fost diagnosticate cu boala limbii albastre, în baza analizelor făcute la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

În aceste condiţii, autorităţile sanitare au confirmat trei focare de boală la Popeni, comuna Căiuţi, Păgubeni, oraşul Dărmăneşti, şi Valea Arinilor, comuna Măgireşti.

”Toate cele patru focare sunt în gospodăriile populaţiei, fără a fi vorba despre ferme de creştere a animalelor. Avem şi trei cazuri de mortalitate, însă putem afirma că situaţia este sub control. Aşa cum prevăd procedurile, s-au luat măsurile specifice în cazul apariţiei unor focare de boală, cum ar fi restricţionarea circulaţiei animalelor, închiderea târgurilor pentru speciile receptive la boală, supravegherea focarelor de către medicii veterinari şi instalarea de capcane pentru insectele care transmit boala”, a declarat, marţi, directorul DSVSA Bacău, Carmen Bodea.

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, în alte şase judeţe din ţară s-au înregistrat focare de boala limbii albastre.

Astfel, până luni fuseseră diagnosticate cu această boală 198 de animale, în judeţele Buzău, Vrancea, Argeş, Gorj, Vâlcea şi Prahova, 21 dintre acestea murind din cauza virusului, potrivit unui bilanţ transmis de ANSVSA.

În 22 august a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre (Bluetongue) în România, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar privind apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. În plus, trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Boala are caracter sezonier.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri