Patru concluzii după discursul Kamalei Harris de acceptare a nominalizării democrate pentru președinția SUA

Patru concluzii după discursul Kamalei Harris de acceptare a nominalizării democrate pentru președinția SUA

Kamala Harris a acceptat în mod oficial joi seară nominalizarea Partidului Democrat drept candidat la președinția SUA, printr-un discurs în care a atins notele cheie dorite de echipa de campanie dar în care a avut doar momente rare de retorică avântată și a inserat puține elemente noi, scrie BBC. Harris este revoluționară chiar prin candidatura sa, ea fiind prima femeie de culoare care este nominalizată pentru a intra în cursa pentru Casa Albă de un partid major. Vreme de circa 45 de minute, ea a încercat să le spună americanilor cine este și ce ar face dacă va câștiga Casa Albă.

Kamala Harris a ținut un discurs de acceptare a nominalizării democrate la președinție FOTO EPA-EFE

Kamala Harris a ținut un discurs de acceptare a nominalizării democrate la președinție FOTO EPA-EFE

A vorbit despre rădăcinile sale în clasa de mijloc

A povestit despre călătoria mamei sale în SUA în calitate de imigrantă din India. A vorbit despre cum s-au cunoscut părinții ei și apoi despre divorțul lor. A relatat despre copilăria într-un cartier muncitoresc din Oakland, California.

„Vin din clasa de mijloc”, a spus vicepreședinta SUA. „Mama a ținut un buget strict. Am trăit în limitele posibilităților noastre. Totuși, nu ne doream mult. Și ea se aștepta de la noi să profităm la maximum de oportunitățile care ne erau disponibile.”

Harris a vorbit și despre motivul pentru care a ales să devină avocat și procuror. Ea a făcut o analogie între începuturile sale carierei sale și serviciile sale în slujba populației ca politician.

„În toată cariera mea, am avut un singur client”, a spus ea. „Oamenii.”

O viziune pentru viitor

Discursul Kamalei Harris a inclus apeluri la unitate și o cale dincolo de „amărăciunea, cinismul și bătăliile dezbinătoare” ale politicii americane moderne.

Ea a spus că SUA au avut o oportunitate „prețioasă, trecătoare” de a „trasa o nouă cale înainte”.

Ea furnizat totuși puține detalii despre cum ar arăta aceasta, notează BBC.

Cât privește politicile pe care le are în vedere, s-a rezumat la a promite că acestea că se vor concentra pe reducerea costurilor „nevoilor cotidiene” – între care asistenţa medicală, locuinţe şi alimente. Ea a s-a referit în mod special la dreptul la avort pe care l-a definit drept un un mijloc de păstrare a libertății, o temă recurentă la această convenție democrată.

„America nu poate fi cu adevărat prosperă decât în măsura în care americanii sunt pe deplin capabili să ia propriile decizii cu privire la viețile lor, în special în ceea ce privește chestiunile legate de inimă și casă”, a spus ea.

În discursul său, candidata democrată la președinția SUA s-a autoproclamat drept moderată de centru-stânga, subliniind astfel o aliniere importantă între politicile ei și cele ale actualului președinte Joe Biden.

„Oriunde merg și la toți cei pe care îi întâlnesc, văd o națiune pregătită să meargă înainte”, a spus ea. „Pregătită pentru următorul pas, în călătoria incredibilă care este America.”

Un mesaj neschimbat în ceea ce privește războiul din Fâșia Gaza

În timp ce protestatarii pro-palestinieni mărșăluiau afară, Harris a acordat o atenție deosebită războiului din Gaza în secțiunea de politică externă a discursului său.

„Președintele Biden și cu mine lucrăm non-stop”, a spus ea, „pentru că acum este momentul să ajungem la un acord privind ostaticii și la o încetare a focului”.

Ea s-a angajat, de asemenea, ca SUA să se asigure că Israelul are întotdeauna capacitatea de a se apăra și a subliniat în special brutalitatea atacului Hamas din 7 octombrie.

Harris a trecut imediat la situația dificilă a palestinienilor, spunând că amploarea suferinței lor este „sfâșietoare”.

Trump este un „om neserios”, dar o amenințare serioasă

În urmă cu două zile, Michelle și Barack Obama au făcut echipă pentru a-l critica pe fostul președinte Donald Trump pentru ceea ce ei l-au caracterizat drept micile obsesii și personalitatea lui meschină.

„În multe privințe, Donald Trump este un om neserios”, a spus ea, care a folosit o temă relativ standard pentru criticile democrate din ultimele luni la adresa fostului președinte american. „Dar consecințele revenirii lui Donald Trump înapoi la Casa Albă sunt extrem de grave”.

Ea a adus în discuție asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA din partea susținătorilor lui Trump și a menționat condamnările sale penale.

Ea a lovit, de asemenea, în ceea ce a devenit un sac de box favorit al democraților, proiectul 2025 al Fundației Heritage pentru o președinție republicană. Deși fostul președinte a dezavuat planul, ea a menționat că acesta a fost scris de consilierii săi și că urmărește „să ne tragă țara înapoi în trecut”.

Contrastul dintre viitor și trecut a fost o temă centrală a campaniei Harris până acum, și a fost reluat și în discursul ei de acceptare a nominalizării democrate în cursa pentru Casa Albă.

Este una dintre modalitățile prin care vicepreședinta SUA a reușit să se distingă nu numai în raport cu actualul ei adversar republican, ci și în raport cu aspectele nepopulare ale șefului ei, Joe Biden, care în urmă cu doar câteva săptămâni era prezumtivul candidat democrat, notează BBC.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin

2 Cea mai nouă teorie a conspirației după alegerea lui Donald Trump

3 VIDEO Carnagiu în China...

4 „Trebuie să demonstrez că nu sunt terorist” / Tudor Chirilă, în conflict cu ING

5 O chestie de context care trebuie reținută, totuși