
Patru alimente de cumpărat în fiecare săptămână: ajută la scăderea colesterolului ridicat, conform dieteticienilor
Există câteva alimente care, consumate în mod regulat, pot contribui la scăderea nivelului de colesterol sau la menţinerea acestuia la un nivel optim.
În timp ce medicația este adesea recomandată și necesară pentru a gestiona nivelul colesterolului, o nutriție bună este, de asemenea, esențială, spun specialiştii. Evident, ideal ar fi dacă, odată cu această dietă, s-ar reduce sau chiar s-ar renunţa total la consumul de alcool şi fumat şi s-ar face şi mişcare zilnic.
Cei care au colesterolul ridicat ar putea începe prin a integra în consumul zilnic patru alimente care ajută mult la reglarea nivelului acestuia. Este vorba despre ovăz, avocado, nuci şi ceea ce generic dieteticienii numesc generic frunze verzi, adică spanac, varză kale și sfeclă elvețiană, potrivit eatingwell.
1. Ovăzul
Un studiu mai vechi a constatat că un consum de 3 grame de beta-glucan din ovăz pe zi reduce semnificativ nivelul colesterolului, iar studii recente au confirmat acest beneficiu.
Ușor de găsit în majoritatea magazinelor alimentare, sub formă de fulgi sau de batoane, ovăzul este un aliment de bază pentru scăderea nivelului de colesterol, datorită conținutului ridicat de fibre solubile. Acestea se leagă de colesterol în intestinul subțire și îl împiedică să fie absorbit în fluxul sanguin.
Poate fi folosit începând cu micul dejun, ca cereală cu lapte, sau poate chiar înlocui făina de grâu în unele prăjituri gen fursecuri.
2. Avocado
Aceste fructe verzi, cu o textură cremoasă, sunt pline de grăsimi sănătoase, fibre și conţin chiar şi proteine . Un avocado are aproximativ 13,5 grame de fibre, aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată pentru adulți.
Avocado poate fi adăugat la salate, amestecat în smoothie-uri, întins pe pâine prăjită sau adăugat la sandviciuri. Puteți chiar să-l să-l consumaţi ca atare, tăiat în două şi presărat cu puţină sare.
3. Nucile
Consumul regulat de nuci ar putea ajuta la scăderea colesterolului LDL, a colesterolului total și a nivelului trigliceridelor și ar putea crește colesterolul HDL, potrivit specialiştilor. În plus, cercetările sugerează că persoanele care adoptă nuci în dieta lor obișnuită pot trăi mai mult și mai sănătos.
Nucile pot fi consumate ca atare pentru o gustare rapidă sau adăugate în alte mâncăruri, cum ar fi salatele și iaurtul, dar şi în comninaţii cu diverse seminţe.
4. Spanacul, varza kale și sfecla elvețiană
Frunzele verzi precum spanacul, varza kale și sfecla elvețiană sunt pline de vitamine, minerale, fibre solubile, antioxidanți și alți compuși vegetali care ajută la combaterea inflamației cronice și la prevenirea acumulării de colesterol în organism.
Pot fi consumate crude, sub formă de salată, rumenite și condimentate ca o garnitură, adăugate în paste la cuptor sau amestecate în smoothie-ul de dimineață.
Sursa: adevarul.ro