Patronii clubului Colectiv, la Parchetul General
Cei trei patroni ai clubului Colectiv s-au prezentat, joi, la sediul Parchetului General, surse judiciare precizând că au luat la cunoștință despre viitoarea expertiză medico-legală privind victimele incendiului.
La intrarea în sediul instituției, niciunul dintre cei trei patroni nu a dorit să facă declarații jurnaliștilor.
Tot joi, s-a prezentat la Parchetul General și patroana firmei care a montat artificiile în clubul respectiv, Daniela Niță.
Pe 28 octombrie, Parchetul General informa că în dosarul disjuns din "Colectiv" au fost dispuse 82 de expertize medico-legale, fiind ridicate sute de noi înscrisuri cu caracter medical de la unități sanitare din România și străinătate.
Parchetul General a făcut precizări în legătură cu stadiul cercetărilor în dosarul disjuns din dosarul denumit generic "Colectiv" (în care au fost trimiși în judecată patronii clubului).
Procurorii susțin că în dosarul disjuns a fost începută urmărirea penală față de Moise Marian, unul dintre cei doi pirotehniști care au montat artificiile în club, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă privind decesul a 64 de persoane și vătămarea corporală din culpă a 112 persoane, precum și pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
În cauză se efectuează cercetări și față de persoanele trimise în judecată prin rechizitoriul din 28 aprilie 2016 (cei trei patroni ai clubului — Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă față de alte 92 de persoane.
Parchetul susține că sunt efectuate acte de urmărire penală cu referire la toate faptele sesizate în cauză.
"De asemenea, precizăm că, până în prezent, au fost audiați 40 de martori și persoane vătămate și au fost identificate și ridicate sute de noi înscrisuri cu caracter medical de la unități sanitare din România și străinătate. Au fost dispuse 82 de expertize medico-legale, fiind ridicate și alte înscrisuri de la autorități ori instituții din țară. Precizăm că, potrivit actelor medico-legale întocmite inițial în cauză, medicii legiști din cadrul Institutului Național de Medicină Legală 'Mina Minovici' au apreciat că este necesară reexaminarea mai multor persoane vătămate la interval de 6 luni și 1 an, în vederea stabilirii prejudiciului estetic sau a infirmității, până în prezent unele dintre persoanele vătămate fiind în cursul tratamentului atât în țară, cât și în străinătate", se arăta în comunicatul Parchetului General.
În legătură cu dosarul trimis în instanță, în care sunt judecați Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, Parchetul susține că a reprezentat una dintre cele mai complexe cauze soluționate de procurori, la activitatea de cercetare penală participând în jur de 100 de polițiști, sub supravegherea a trei procurori de caz.
De asemenea, în cauză au fost audiate în calitate de martori 174 de persoane, iar până la emiterea rechizitoriului peste 100 de persoane fizice, 11 unități spitalicești și alte 5 instituții s-au constituit părți civile.
AGERPRES