Patronatul Tinerilor Întreprinzători recomandă Guvernului să pregătească investiţii majore care să conducă la relansarea economiei
Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) recomandă Guvernului, printre altele, să pregătească o serie de investiţii majore care să asigure venituri pentru IMM-uri şi să conducă la relansarea economiei, dar şi să asigure resurse financiare pentru sprijinirea mediului de afaceri pe perioada stării de urgenţă.
Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, reprezentanţii PTIR recomandă de asemenea asigurarea resurselor financiare pentru sprijinirea mediului de afaceri şi după perioada stării de urgenţă, pentru revenirea economică.
Totodată, PTIR solicită asigurarea imediată a plăţilor restante către operatorii economici (TVA, concedii medicale, şomaj tehnic etc.) şi asigurarea plăţilor pentru beneficiarii programelor guvernamentale de finanţare.
Potrivit reprezentanţilor PTIR, Guvernul trebuie să asigure existenţa pe piaţa din România a echipamentelor de protecţie împotriva COVID-19 la preţuri decente (măşti, dezinfectanţi, mănuşi etc.), acestea fiind absolut necesare pentru protecţia angajaţilor şi continuarea activităţilor economice, precum şi amânarea termenelor de depunere a declaraţiilor fiscale, bilanţuri.
Pe de altă parte, recomandările pentru instituţiile publice se referă la acceptarea documentelor în format electronic, evitând astfel contactul fizic şi economisind timp pentru antreprenori, precum şi asigurarea suportului tehnic dedicat contribuabililor prin linie telefonică funcţională (la care să răspundă operatorii).
Pe lista de recomandări pentru instituţiile publice se adaugă comunicarea publică a modalităţilor de transmitere a documentelor, depunerea declaraţiilor pe perioada stării de urgenţă, comunicarea publică a datelor şi modalităţilor de contact pe perioada stării de urgentă, precum şi amânarea termenelor de depunere a declaraţiilor fiscale, bilanţuri.
În ceea ce priveşte instituţiile financiare, reprezentanţii PTIR recomandă sprijinirea IMM-urilor, în special a propriilor clienţi, prin instrumente financiare, astfel încât acestea să supravieţuiască crizei economice şi să poată relua activitatea ulterior, rămânând clienţi fideli pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, reprezentanţii PTIR cer flexibilizarea condiţiilor şi criteriilor de acordare a creditelor, având în vedere că acestea pot fi garantate de stat într-un procent de 80-90%, precum şi oferirea de consultanţă telefonică antreprenorilor în ceea ce priveşte opţiunile de finanţare pe care le pot accesa.
În privinţa antreprenorilor, printre recomandările PTIR se numără continuarea activităţii economice cu asigurarea tuturor măsurilor de protecţie pentru angajaţi (echipament de protecţie, păstrarea distanţei, asigurarea rezervelor de dezinfectant/săpun, asigurarea transportului domiciliu-loc de muncă), dar şi identificarea unor alternative de continuare a activităţii, cum ar fi: lucrul de acasă, lucrul în schimburi - în măsura în care acestea sunt posibile, precum şi transformarea digitală a afacerii, aceasta fiind mutată online pentru domeniile de activitate care permit acest lucru.
De asemenea, Tinerii Întreprinzători recomandă menţinerea angajaţilor pe o perioadă cât mai mare, dacă cash-flow-ul firmei permite acest lucru.
"Dacă nu este posibilă menţinerea integrală a angajaţilor, recomandarea este să se reducă parţial norma de lucru, fiind foarte importantă menţinerea acestora pe termen lung", se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii PTIR mai recomandă introducerea angajaţilor în şomaj tehnic, pe perioada stării de urgenţă, dar doar dacă nu există alternative pentru menţinerea acestora activi, precum şi informarea angajaţilor cu privire la situaţia firmei, aceştia resimţind un stres cu privire la incertitudinea locului de muncă. AGERPRES