Patronatele se opun descentralizării în turism: Dacă se ocupă nea Costică, primarul, se alege praful
Patronatele din turism se opun proiectului de strategie al autorităţilor din turism, prin care primăriile vor prelua activitatea de clasificare a hotelurilor, autorizarea plajelor, emiterea brevetelor de turism, şi susţin că măsura va genera corupţie la nivel local şi va bloca investiţiile.
"Referitor la descentralizare, în teorie sună frumos. Într-o zonă ideală, în Germania să zicem, poate că ar fi ok. Din păcate, suntem români. Or, noi suntem nemulţumiţi chiar şi de modul în care se face clasificarea în condiţiile în care sunt la ANT oameni care doar asta fac de 20 de ani şi sunt nişte specialişti. Acum, cu descentralizarea, o dăm în Stan şi Bran. Haideţi să ne imaginăm comuna Vadu, care are plajă şi se apucă să dea licenţe şi brevete la spaţii de cazare, comuna având un primar şi şase salariaţi, dintre care unul e şofer", a declarat agenţiei MEDIAFAX Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Burcea crede că, la nivel naţional, primăriile nu sunt pregătite din punct de vedere profesional să facă autorizări şi brevete şi se declară "total împotriva" descentralizării.
"Apoi, dăm cu bună ştiinţă posibilitatea ca plajele, râurile, şi alte atracţii turistice, să fie furate şi făcute praf. De bine, de rău, în momentul de faţă, toată partea asta de autorizare este la Bucureşti, centralizată, iar oamenilor le e frică să facă nereguli. În momentul în care toate chestiile astea ajung să fie decise pe plan local, se alege praful, pentru că este evident că toată lumea o să ciugulească şi o să fure. Riscăm să găsim într-o localitate oarecare un hotel de două stele căruia i se dau cinci stele, pentru că aşa vrea nea Costică, primarul", a spus oficialul ANAT.
Potrivit lui Burcea, atât timp cât este la un minister, autorizarea, de bine, de rău, este ferită de factorul politic.
"E la Bucureşti, la un kilometru de Guvern, la 1,5 kilometri de DNA, care e principala sperietoare... Lumea se mai teme. Dacă însă autorizarea o dai în provincie va fi folosită din punct de vedere politic - nu-ţi dau licenţă, nu-ţi dau brevet decât dacă... În momentul de faţă România nu este pregătită pentru o astfel de descentralizare. Acum generează corupţie şi se alege praful", a mai spus el.
Şi Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi, totodată, cel mai mare investitor în turismul de pe litoral, unde deţine 4.000 de locuri de cazare, crede că autorităţile locale nu sunt pregătite pentru descentralizare.
"Avem experienţa cu autorităţile locale pe zona urbanistică, pe autorizare şi avizare, unde din păcate... Eu cred că staţiunile turistice au devenit cartiere de oraşe, cu blocuri, cu bazare, ceea ce nu mi se pare de salutat. Iar când se ajunge ca tu, ca investitor, să fii în mâna unei singure puteri, cea locală, este foarte riscant. Este clar că nu există un management de calitate la nivelul tuturor localităţilor din ţară", a spus Murad.
Oficialul patronatului crede că dacă li se va da putere mare unor primari, investiţiile vor fi blocate pe o scară foarte largă.
"Ministerele, cu toate problemele lor, au dat dovadă că au totuşi oameni mai responsabili decât un primar care stă pe un scaun şi acum se trezeşte cu toată puterea în mâna lui. Nouă, oamenilor care investim în turism, ne este foarte frică de această putere care i se dă unui primar", a adăugat Murad.
Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT) propune, într-un proiect de strategie de descentralizare în domeniul turismului, ca în perioada 2014-2016 să fie transferate de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, respectiv Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT), către autorităţile administraţiei publice clasificarea structurilor de de cazare şi a celor de alimentaţie publică, autorizarea turistică a plajelor şi a agrementului nautic, omologarea pârtiilor de schi şi a traseelor turistice montane şi acreditarea centrelor naţionale de informare şi promovare turistică.
De asemenea, urmează să fie transferate în competenţa autorităţilor locale şi emiterea brevetului de turism şi administrarea registrelor locale ale patrimoniului turistic.
În plus, primăriile vor emite avizul de specialitate pentru documentaţii de urbanism şi amenajare a teritoriului privind zone şi staţiuni turistice, cu regulamentele de urbanism aferente, pentru documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea şi funcţionalitatea construcţiilor noi cu destinaţie turistică, documentaţii privind funcţionalitatea specifică a construcţiilor existente
din domeniul turismului, supuse lucrărilor de modernizare, reamenajare, extinderi sau altor lucrări care modifică funcţia turistică a acestora şi documentaţii privind construcţiile care urmează a fi modificate structural şi funcţional în scopul primirii unei funcţionalităţi cu profil turistic.
"Prin descentralizarea competenţelor, beneficiarii autorizaţiilor şi avizelor de specialitate vor intra în posesia acestora mult mai repede" se arată în proiectul de strategie al DIMMMAT.
În urma descentralizării, elaborarea politicilor şi strategiilor naţionale, reglementarea, monitorizarea, controlul şi inspecţia vor fi în continuare exercitate de către autoritatea publică centrală responsabilăîn domeniul turismului, respectiv Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT).
"Principalul element avut în vedere în realizarea strategiei de descentralizare în domeniul turismului are la bază tendinţele internaţionale, referindu-ne aici la principiul subsidiarităţii, aşa cum se observă şi în Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene. Introducerea acestui termen în tratatele internaţionale vizează exercitarea competenţelor la un nivel cât mai apropiat de cetăţeni, operatorii economici, în cazul de faţă", potrivit proiectului.
Descentralizarea porneşte de la premisa că autorităţile administraţiei publice locale sunt în măsură să răspundă necesităţilor cetăţenilor.
Prevederile strategiei vot fi iniţial testate printr-un proiect, urmând ca apoi să fie extinse la nvel naţional. În faza pilot vor fi stabilite criteriile de selecţie a unităţilor administrativ-teritoriale şi zonele unde urmează fie implementată faza pilot. Perioada de implementare a fazei pilot se va desfăşura în trimestrele III şi IV din 2014.
Sursa: mediafax.ro