Patronatele medicilor de familie susțin că sistemul informatic al cardului de sănătate este "greoi și defectuos"
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) apreciază ca "greoi și defectuos" modul de funcționare a sistemului informatic folosit în cazul cardului de sănătate și acuză "informatizarea agresivă impusă de Casa Națională de Asigurări de Sănătate".
Foto: (c) GRIGORE POPESCU /Arhiva AGERPRES
"Medicii de familie și-au asumat partea lor contractuală și și-au achiziționat din fonduri proprii cititoare de card, abonamente internet, softuri pentru cabinete, semnătura electronică. Medicii nu-și pot asuma însă și modul de funcționare a sistemului. Modul defectuos și greoi de funcționare a sistemului este în totalitate responsabilitatea CNAS, în ce privește emiterea cardului sau adeverinței, blocarea și deblocarea cardului, funcționarea softului la nivel național, capacitatea de lucru a serverelor CEAS (cardul electronic asigurări sănătate), funcționarea rețelelor de internet sau a rețelelor electrice", susțin reprezentanții federației într-un comunicat de presă remis joi.
Potrivit acestora, de aproape două luni, medicii de familie lucrează cu cardurile, dar pe măsură ce tot mai mulți folosesc sistemul, acesta se blochează, ajungând "să stea cu un pacient zeci de minute fără să poată să-i ofere acestuia serviciile medicale reale de care are nevoie".
"Medicii de familie din toată țara sunt îngrijorați de actualul sistem de sănătate, care pe zi ce trece devine din ce în ce mai inaccesibil populației, datorită informatizării agresive impusă de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. (...) Medicii de familie vor face toate diligențele posibile pentru a vă ajuta în păstrarea stării de sănătate, dar funcționarea corectă a sistemului sanitar este responsabilitatea CNAS-ului, Ministerului Sănătății și a Guvernului României", afirmă medicii.
Ei acuză și faptul că, periodic, doctorii și pacienții sunt "bulversați" de schimbările aduse, care "nu întotdeauna" sunt în folosul și sprijinul pacienților.
"Stimați pacienți, medicul vostru de familie este numai medic, nu-i programator, nu-i telefonist, nici poștaș, nici dispecer, medicul vostru de familie este lângă voi pentru servicii medicale, pentru consultații medicale, pentru acte medicale", subliniază reprezentanții FNPMF.
Începând de vineri, se introduce în sistemul sanitar cardul de sănătate, un proiect informatic nou al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Antonia Niță)