Patronat: Crescătorii vor fi nevoiţi să sacrifice mii de bovine din cauza bolii limbii albastre

Patronat: Crescătorii vor fi nevoiţi să sacrifice mii de bovine din cauza bolii limbii albastre

Crescătorii de bovine din sudul ţării, unde s-au extins focarele de boală a limbii albastre, vor fi nevoiţi în decurs de o lună să sacrifice mii de bovine ca măsură de siguranţă, iar un alt efect negativ al maladiei va fi un recul puternic al exporturilor, potrivit patronatului din domeniu.

Patronat: Crescătorii vor fi nevoiţi să sacrifice mii de bovine din cauza bolii limbii albastre (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vectorul care transmite boala este un ţânţar, iar boala se transmite în acest fel prin aer. Măsurile care se impun în carantină în zonele cu focare pot duce la lichidarea întregului efectiv de animale", a declarat agenţiei MEDIAFAX Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

El estimează că în următoarea lună, dacă focarele de boală nu se extind, fermierii vor fi nevoiţi să omoare cel puţin câteva mii de animale.

"Cel puţin câteva mii de capete vor fi afectate în următoarea lună, pentru că focarele trebuie stinse", a afirmat Frânc.

Acesta afirmă că în toamnă, când vor dispărea ţânţarii care transmit boala, focarele vor dispărea.

Crescătorii de bovine se tem şi de un val de restricţii la exportul de animale vii.

"România exportă mult tineret bovin, sute de mii de capete pe an, şi ne temem să nu fie stopate aceste exporturi. Ar putea fi afectate şi planurile de export către China. Şi la ovine abia am reuşit să deschidem tranzitul pe Turcia şi ţările arabe, iar acum ne temem să nu se închidă", a mai spus oficialul federaţiei.

Boala limbii albastre la bovine şi ovine a fost confirmată miercuri şi în două localităţi din Prahova, aflate la graniţa cu judeţul Buzău, suspiciuni existând şi în alte şapte comune. Pe lângă cele două focare confirmate deja, în judeţul Prahova există suspiciuni privind existenţa acestei boli în alte şapte localităţi.

Focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate pentru prima dată în România în judeţul Buzău. Astfel, boala a fost confirmată în mai multe localităţi, fiind afectate nu doar bovine, ci şi ovine. Prefectura Buzău a dispus deja restricţii de circulaţie a bovinelor şi ovinelor din localităţile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză şi interzicerea târgurilor de animale.

Ulterior, şi Direcţia Sanitară Veterinară Vrancea a confirmat existenţa virusului care provoacă boala limbii albastre la o stână din localitatea Năruja.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA) a notificat, conform procedurilor, statele din Uniunea Europeană şi pe cele membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României.

De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării transmiterii bolii la alte animale.

Boala nu afectează omul, dar produce pagube economice. Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!