Patron de firmă din Vaslui despre protestul salariaților prost plătiți : „Acum nu am cum să-i mai bat, dar dacă era cu zece ani în urmă și găseam bătaia asta de joc, era gravă treaba”
Mai mulți salariați ai firmei Vanbet, o importantă companie crescătoare de pui din județul Vaslui, au protestat miercuri la sediul fermei din comuna Muntenii de Jos, împotriva conducerii. Angajații susțin că sunt plătiți sub salariul minim pe economie, iar în pauzele de masă primesc carne alterată, care a depășit termenul de valabilitate. “Mulți colegi se îmbolnăvesc din cauza mâncării pe care o primesc aici, însă în ciuda sesizărilor făcute, nicio instituție a statului nu a venit în control, să vadă dacă se confirmă sau nu neregulile reclamate de noi”, a declarat un angajat al societății pentru vremeanoua.ro .
Pe hârtie, începând cu 1 iulie, salariul minim net în România este de 2.363 lei, însă în realitate încă mai sunt persoane care primesc mult mai puțin în mână. Este și cazul unor angajați ai societății Vanbet, care miercuri au organizat un protest la adresa conducerii. Oamenii sunt nemulțumiți că șefii lor refuză să le mărească salariile conform legii. “Pe hârtie totul arată cât de cât bine, se respectă legea, documentele arată că suntem plătiți cu minimum pe economie, însă realitatea e cu totul alta. În realitate, pentru munca depusă suntem răsplătiți cu doar 86 de lei pe zi. Dacă faceți calculul și înmulțiți cu numărul de zile lucrătoare, veți vedea că nu se ajunge niciodată la cât e trecut pe hârtie. Și nu înțelegem de ce pentru că activitate este, doar că nouă nu vor să ne dea banii prevăzuți în contracte”, ne-a spus unul din protestatari. Pe lângă nemulțumirile legate de salarii, angajații au reclamat și faptul că în pauzele de masă primesc mâncare cu carne expirată. “Avem colegi care s-au îmbolnăvit din cauza mâncării, primim carne expirată, tot ce se prepară nu are etichetă. Am vrea să știm de ce DSVSA (Direcția Sanitar Veteriană și pentru Siguranța Alimentelor) nu ia măsuri pentru că am înștiințat instituțiile statului, însă până acum nu s-au făcut controale”, a continuat unul din salariații nemulțumiți de condițiile de muncă. Aceștia reclamă că muncesc și sâmbăta și duminica fără a avea niciun fel de beneficiu.
“Să zică mersi că nu i-am și bătut”
Patronul societății Vanbet, Fănel Bogos, a cumpărat în urmă cu mai mulți ani unitatea de lângă Penitenciarul Vaslui, pe care a transformat-o într-o fermă de găini ouătoare. Contactat telefonic, medicul veterinar a declarat pentru Vremea Nouă că înainte să organizeze proteste, angajații ar trebui să respecte norma de lucru. “Nu există nemulțumiri legate de salariu, există nemulțumiri că acești oameni nu vor să facă nimic. Nu respectă norma, rămân găinile fără mâncare, ouăle sunt strânse aiurea. Eu i-am trimis acasă, nu știu nimic de protest. Miercuri, la prima oră am fost acolo, am văzut că găinile nu au mâncare și m-am întrebat de ce să se mai ouă dacă ele nu au ce să mănânce. Înainte să se plângă că sunt plătiți prost, acești oameni trebuie să știe că au o normă. Nu poți să vii la treabă când vrei tu, să faci ce vrei tu, dacă plouă să aduni câinii de prin curte în loc să ai grijă de găini, să strângi ouăle cu grămada, de jumătate dintre ele se sparg. Să zică mersi că nu i-am și bătut. Acum nu am cum să-i mai bat, dar dacă era cu zece ani în urmă și găseam bătaia asta de joc, era gravă treaba. Ei, înainte să protesteze, să se uite la ce fac, la cât de mult își respectă sarcinile de serviciu, nu la ceas, în speranța că va trece timpul cât mai repede și vor pleca acasă”, a afirmat Fănel Bogos. Potrivit site-urilor de specialitate, SC Vanbet SRL a avut în 2023 un număr de 752 de salariați, a derulat afaceri de 445 milioane lei și a avut un profit net de 17,2 milioane lei. Societatea deține, în prezent, 12 ferme pui de carne, șase ferme găini ouă consum, două ferme găini reproducție rasă grea, două ferme tineret înlocuire, o fermă tineret înlocuire rasă ușoară, abator, incubație, o fermă de capre și o fabrică specializată pe lapte de capră în județele Vaslui, Galați și Iași.