PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Cultura berii în Belgia

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Cultura berii în Belgia

Cultura berii în Belgia a fost înscrisă în anul 2016 pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, potrivit paginii de internet a UNESCO, https://ich.unesco.org .

Cu peste 1.500 de tipuri de bere produse cu diferite metode de fermentare, "fabricarea şi aprecierea acestei băuturi face parte din patrimoniul viu al multor comunităţi aflate pe întreg teritoriul Belgiei. Această cultură joacă un rol în viaţa cotidiană precum şi la evenimente festive", şi-a argumentat UNESCO decizia, în 2016.

Începând cu anii '80 ai secolului trecut, berea artizanală a devenit deosebit de populară, arată site-ul UNESCO. Există anumite regiuni din Belgia cunoscute pentru varietăţile lor de bere, în timp ce unele comunităţi de călugări catolici (trapişti) au fost, de asemenea, implicate în producţia de bere, şi care oferă profiturile în scopuri caritabile. În plus, berea este folosită şi în gastronomie, inclusiv la crearea de produse precum brânza spălată cu bere, care poate fi asociată cu unele alimente, ca şi în cazul vinurilor. Există mai multe organizaţii/asociaţii de bere care conlucrează cu reprezentanţi ai comunităţilor locale pentru consumul responsabil de bere. Practica durabilă a devenit, de asemenea, parte a culturii berii, încurajând ambalajele reciclabile şi noile tehnologii pentru reducerea consumului de apă în procesele de producţie. Pe lângă informaţiile din cercurile casnice şi sociale, cunoştinţele şi aptitudinile de producere a berii sunt transmise şi de către maeştri berari care susţin cursuri de profil în fabricile de bere, prin cursuri universitare de specialitate pentru cei implicaţi în domeniu şi ospitalitate în general, prin programe publice de formare pentru antreprenori şi prin mici berării pentru producătorii amatori.

Deşi contribuie cu doar 1% la producţia globală de bere, Belgia produce de zece ori mai mult pe cap de locuitor decât media globală. Cu circa două miliarde de litri de bere pe an, Belgia nu este, însă, cel mai mare producător din Europa (primul loc fiind deţinut de Germania). Cu siguranţă, însă, Belgia câştigă la acest capitol prin diversitatea berii şi versatilitatea culturii sale, notează site-ul www.beertourism.com . Aceeaşi sursă indică faptul că aproape două treimi din producţia de bere belgiană este destinată exportului, la această impresionantă cifră contribuind numărul mare şi diversitatea stilurilor tradiţionale din această băutură, de la berea de abaţie la cea denumită "Lambic". Stilurile de bere belgiană au, practic, o varietate aparent nesfârşită de procese de fabricare a berii, culoare, textură, metodă de fermentare, drojdii utilizate şi, desigur, cunoştinţele şi tradiţia care implică producerea berii, menţionează www.beertourism.com .

Mai multe bresle de bere au fost fondate în Belgia în secolul al XIV-lea: la Bruges în 1308, la Liege în 1357 şi la Bruxelles în 1365. La începutul secolului al XX-lea, Belgia avea peste 3.000 de fabrici de bere şi peste 200.000 de cafenele, respectiv o cafenea la fiecare cinci case. Berile belgiene sunt printre cele mai variate şi numeroase din lume. Dintre diferitele tipuri, pilsener, berea belgiană şi lambic special sunt foarte populare. Alte sortimente de bere belgiană sunt: albă, abaţie, triplă, trapistă, de sezon, de masă, etc. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Sursa foto: www.belgiansmaak.com


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...