Patriarhul Kiril: Sunt foarte bucuros să pășesc pe pământul României; avem valori ortodoxe comune

Patriarhul Kiril: Sunt foarte bucuros să pășesc pe pământul României; avem valori ortodoxe comune

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, a sosit joi la București, pentru o vizită de trei zile, prilej cu care și-a exprimat bucuria de a păși pe pământ românesc și a subliniat existența valorilor ortodoxe comune ale popoarelor român și rus.

La sosirea pe Aeroportul Otopeni "Henri Coandă", înaltul ierarh a fost întâmpinat de Patriarhul BOR, Daniel.

"Sunt foarte bucuros să pășesc pe pământul României. (...) Valorile Ortodoxiei sunt comune pentru români, pentru România, pentru ruși, pentru Rusia și pentru toți ceilalți ortodocși. Relațiile bune între oameni pot fi doar atunci când ei au valori comune. Și oricum ar decurge istoria, noi, creștinii ortodocși care trăim în țări diferite, trebuie să ținem minte că avem valori comune, avem un sistem al vieții comun. Și aceasta înseamnă că avem un potențial extraordinar pentru viața în pace și cooperare și interacțiune. Vreau să vă salut încă o dată pe Preafericirea Voastră, pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Române și întregul popor român. Dumnezeu să păzească România", a spus Patriarhul Kiril.

El și-a exprimat satisfacția de a fi adus "o părticică din moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, unul dintre cei mai iubiți sfinți din Rusia".

"Sfinții din Rusia și sfinții din România sunt sfinții noștri comuni", a spus Patriarhul Kiril.

Totodată, înaltul ierarh l-a felicitat pe Patriarhul Daniel pentru împlinirea a 10 ani de păstorire în fruntea BOR.

"Ne bucurăm că ați răspuns invitației noastre de a comemora pe mărturisitorii și apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului, cei care au mărturisit credința ortodoxă, uneori cu prețul vieții. De asemenea, ne bucurăm că venind în România pentru această comemorare și pentru concelebrarea liturgică, ne-ați adus un mare dar: moaștele Sfântului Serafim de Sarov, care este cunoscut nu numai în Rusia, ci și în întreaga Ortodoxie. Ne rugăm Sfinților Serafim și Dimitrie ca vizita Preafericirii Voastre să fie binecuvântată și binecuvântătoare", a spus Patriarhul Daniel.

Din delegația Bisericii Ortodoxe Române care l-a întâmpinat pe Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii au mai făcut parte Mitropolitul onorific Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, exarh patriarhal, preoții Michael Tița și Costin Spiridon, consilieri patriarhal, preotul Valentin Fătu, secretar patriarhal, preotul Mihai Mușat, secretar, preotul Eugeniu Rogoti, traducător.

Patriarhul Kiril a venit în România însoțit de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, coordonatorul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, Arhiepiscopul Serghie de Solnetchnogorsk, vicar patriarhal, preot protoiereu Nicolae Balashov, vicepreședinte Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, preotul protoiereu Andrei Bondarenko, preotul Alexandr Volkov, coordonatorul Biroului de Presă, preotul Igor Yakimciuk, secretar relații Interortodoxe.

Patriarhul Moscovei se află în România la invitația Patriarhului Daniel pentru a participa la manifestările religioase și culturale prilejuite de praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Patriarhul Kiril va prezida Liturghia oficiată în ziua sărbătorii sfântului, 27 octombrie, iar sâmbătă va participa la ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit ziarului "Lumina", ultima vizită a unui patriarh rus în România a avut loc în 1962, când Alexei I a venit în țara noastră.

Conducătorul actual al Bisericii Rusiei s-a născut în data de 20 noiembrie 1946 în orașul Leningrad (Sankt Petersburg). A fost ales patriarh în 27 ianuarie 2009 și înscăunat în 1 februarie 2009 în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, precizează basilica.ro. AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”