Patriarhul Daniel: Sfinții Apostoli Petru și Pavel - mari dascăli ai credinței, ai pocăinței și ai misiunii
Sfinții Apostoli Petru și Pavel au devenit pentru noi mari dascăli ai credinței, ai pocăinței și ai misiunii, le-a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, credincioșilor prezenți miercuri la Sfânta Liturghie din Catedrala Patriarhală.
"Acești doi mari apostoli, care s-au confruntat cu toate răutățile și împotrivirile lumii păgâne greco-romane au devenit pentru noi mari dascăli ai credinței, ai pocăinței și ai misiunii. Lucrarea lor misionară este model pentru toți slujitorii Bisericii, pentru toți misionarii creștini, pentru toți creștinii mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu față de noi", a spus patriarhul la slujba din ziua sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, oficiată împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul.
El a explicat că acești doi sfinți apostoli s-au confruntat în Imperiul Roman atât cu religia panteistă a vremii, cât și cu aroganța filosofiei greco-romane, ori cu ostilitatea puterii imperiale.
"Cu ce s-au confruntat ei în Imperiul Roman? În primul rând cu o religiozitate panteistă, politeistă, idolatră și confuză, care confunda pe Creator cu creatura și îl făcea pe om rob al stihiilor naturii. În al doilea rând s-au confruntat cu autosuficiența și aroganța filosofiei greco-romane, care nu putea accepta Crucea și Învierea lui Hristos. (...) În al treilea rând, acești apostoli Petru și Pavel au întâlnit ostilitatea puterii imperiale. Ei nu au acceptat să aducă un cult împăratului roman ca unui zeu, fiindcă făceau distincția între Hristos Împăratul din Ceruri, Împăratul Netrecător, și împăratul roman, om trecător, muritor de pe pământ. Și se închinau numai lui Dumnezeu, nu și împăratului roman și zeilor păgâni", a spus patriarhul.
De asemenea, înaltul ierarh ortodox a menționat că Sfinții Apostoli Petru și Pavel rămân pentru noi și ca "mari rugători în Ceruri".
"De aceea, noi le cerem astăzi să se roage pentru noi să păstrăm dreapta credință, s-o mărturisim, să iubim pe Hristos și Biserica Sa, să lucrăm pentru transmiterea noilor generații a iubirii milostive a lui Hristos și să simțim prezența lui Hristos ca arvună pentru a bucuriei, a păcii, a luminii și sfințeniei din Împărăția Preasfintei Treimi, spre slava lui Dumnezeu și-a noastră Mântuire", a încheiat patriarhul Daniel.
El a urat "sănătate și mântuire, pace și bucurie întru mulți și binecuvântați ani" tuturor celor care își serbează onomastica.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună în calendarul creștin ortodox, la 29 iunie.
*** Sfântul Apostol Petru, iudeu de neam, avea numele de Simon, pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a schimbat cu numele de "Chifa", care înseamnă piatră și pe a cărui mărturisire adevărată a fost zidită Biserica lui Hristos (cephas în aramaică — piatră sau rocă).
Sfântul Apostol Petru a mărturisit public, în Cezareea Philippi, că Iisus este Mesia (Matei 16, 16-17). După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Petru a fost cel dintâi care a vestit poporului evreu pe Iisus Hristos, Cel răstignit și Înviat (Faptele Sfinților Apostolilor, cap. 2). Sfântul Petru a suferit moartea martirică la Roma.
Sfântul Apostol Pavel se numea înainte Saul, fiind evreu din seminția lui Veniamin, zelos apărător al Legii Vechi și aprig prigonitor al Bisericii lui Hristos. După convertirea de pe drumul Damascului, Sfântul Apostol Pavel a propovăduit cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos în timpul celor trei călătorii misionare ale sale atât printre cei de un neam cu el, dar mai ales printre cei de alt neam: în Grecia, Atena, Corint, Asia, Macedonia până la Roma.
De aceea, Sfântul Pavel a fost numit "Apostol al Neamurilor". A fost martirizat la Roma, prin decapitare, în aceeași zi cu Sfântul Apostol Petru, în 29 iunie 67.
AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)