Patriarhul Daniel: Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul este pentru noi o pildă, un model, un exemplu
Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul este o pildă, un model, un exemplu de a împlini o misiune în condiții foarte grele, atunci când creștinii din Orient și din unele țări din estul Europei au trecut prin multe chinuri, suferințe și mai ales restricții, a afirmat luni, în Catedrala Patriarhală, patriarhul Daniel, după slujba de Te Deum oficiată la sosirea delegației Patriarhiei Antiohiei, condusă de patriarhul Ioan al X-lea, și a delegației Patriarhiei Georgiei, condusă de mitropolitul de Rustavi, Ioan.
Slujba a fost oficiată de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Ioan al X-lea, a sosit vineri în România, unde întreprinde o vizită oficială în perioada 23 septembrie — 1 octombrie, cu ocazia evenimentelor organizate de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor, cu binecuvântarea patriarhului Daniel, la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, mitropolit al Țării Românești, ctitor de lăcașuri de cult, personalitate culturală, tipograf.
Întâistătătorul BOR a elogiat activitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, care "a reușit să tipărească o mulțime de cărți și să organizeze tipografii în limba română, slavonă, greacă și în limba arabă".
"Primele cărți ortodoxe în limba arabă au fost tipărite aici, la Snagov, în 1701, Liturghierul greco-arab, și în 1702, Ceaslovul greco-arab, la București. În 1704, domnitorul Constantin Brâncoveanu a făcut, la propunerea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, un dar și anume o tipografie, pe care a dăruit-o Patriarhului Atanasie al Antiohiei", a spus patriarhul Daniel.
De asemenea patriarhul a menționat că în 1708 sfântul a trimis la Tbilisi o tipografie în limba georgiană, limba sa natală.
"Sfântul Antim ne adună acum. El este în ceruri, dar ne încurajează pe noi să intensificăm lucrarea misionară și în același timp să întărim comuniunea frățească între Bisericile noastre, pentru că prin aceasta noi arătăm că Biserica lui Hristos este Una Sfântă Sobornicească și Apostolească prezentă plenar în fiecare Biserică Locală, în fiecare Biserică Autocefală", a mai spus patriarhul, care a trecut în revistă legăturile istorice dintre BOR și Biserica Antiohiei.
Mulțumind pentru invitația frățească și lăudând, la rândul său, "opera și lucrarea de apostol" a Sfântului Antim Ivireanul, patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Ioan al X-lea, a atras atenția asupra dificultăților și prigonirilor la care sunt supuși creștinii din Siria.
"Am venit astăzi și purtăm în inimă rana Bisericii Ortodoxe a Antiohiei ca s-o punem în fața dragostei Voastre cerându-vă rugăciunile Voastre pentru restaurarea păcii pe acel pământ. Purtăm cu noi pe fiii noștri strămutați și obosiți, cei care au suferit din cauza celor mai urâte mijloace ale terorismului, suferind răpirile și deportările din Siria. Am venit purtând rana Alepului și a celor doi ierarhi răpiți — Ioan Ibrahim și Pavel Yazigi — și a celorlalți locuitori ai lui. Rana aceasta este deschisă de mai mult de trei ani, iar lumea se uită și nu face nimic decât să tacă", a subliniat Preafericitul Ioan al X-lea.
La ora 16,00, la Mănăstirea Antim din București, patriarhii Daniel și Ioan al X-lea al Antiohiei și mitropolitul de Rustavi, Ioan, vor oficia slujba de sfințire a Altarului bisericii și a picturii clopotniței, precum și binecuvântarea lucrărilor executate la noul muzeu de la Mănăstirea Antim. Cu acest prilej, vor fi duse în pelerinaj la Mănăstirea Antim Moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la biserica 'Sfântul Gheorghe' — Nou din București.
De la ora 18,00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Marți, la ora 9,30, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie împreună cu Ioan al X-lea, patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, alături de ierarhii antiohieni, georgieni și români, după care oaspeții se vor deplasa spre Râmnicu-Vâlcea.
AGERPRES