Patriarhul Daniel: Pe Sfântul Nicolae milostenia discretă l-a făcut popular. Se asemăna cu Iisus Hristos
Patriarhul Daniel a vorbit marți despre milostenia discretă care l-a făcut popular pe Sfântul Ierarh Nicolae și care a creat o civilizație a generozității.
Patriarhul României Arhivă Adevărul
Patriarhul României a spus că nu doar dărnicia sa a impresionat lumea, ci mai ales discreția cu care Sfântul Nicolae săvârșea faptele de milostenie: „Ajuta și se ascundea, nu dorea să fie văzut și lăudat”.
„Această milostenie discretă, fără dorința de a fi cunoscut ca binefăcător și fără dorința de a fi lăudat, era semnul autentic al sfințeniei sale. Se asemăna cu Mântuitorul Iisus Hristos care nu săvârșea minuni pentru a Se afirma pe Sine, ci din iubire milostivă față de cei aflați în suferință”, a detaliat patriarhul pentru basilica.ro
„Sfântul Nicolae nu a fost în istorie cel mai mare teolog al răsăritului, dar a fost cel mai popular dintre sfinți prin bunătatea sufletului său. De aceea, în această perioadă a Postului Crăciunului, el a devenit, pentru copii mai ales, un precursor sau un înaintemergător al lui Moș Crăciun. Unii copii îl și confundă pe Moș Nicolae cu Moș Crăciun sau pe Moș Crăciun cu Moș Nicolae”.
Părintele Patriarh a precizat că „Moș Crăciun este personificarea iubirii milostive a lui Dumnezeu Tatăl, așa cum se spune într-un colind al Sfântului Andrei: «Moș Crăciun e tatăl vostru, e și Dumnezeul nostru»”.
„Moș Crăciun reprezintă bunătatea smerită a lui Dumnezeu Tatăl care trimite în lume pe Fiul Său ‹să se nască și să crească, să ne mântuiască› de păcat și de moarte și să ne dăruiască sfințenie și viață veșnică”.
Patriarhul consideră că Biserica, prin tradiția conform căreia Sfântul Nicolae pune discret daruri în ghete în noaptea de 5 spre 6 decembrie, îi învață de mici pe copii „să fie darnici și milostivi, recunoscători și mulțumitori și să-l iubească pe Dumnezeu ca fiind bunătate”.
Aproximativ 800 de mii de români poartă numele Nicolae sau derivatele sale.
Sursa: adevarul.ro