Patriarhul Daniel: Cinstirea Mântuitorului prin obiecte de mare preţ nu trebuie pusă în competiţie cu ajutorarea săracilor

Patriarhul Daniel: Cinstirea Mântuitorului prin obiecte de mare preţ nu trebuie pusă în competiţie cu ajutorarea săracilor

Cinstirea Mântuitorului prin obiecte de mare preţ nu trebuie pusă în competiţie cu ajutorarea săracilor, a afirmat, în Duminica Floriilor, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a explicat că opera de lucrare a sfinţeniei nu se opune operei sociale.

Potrivit Agenţiei de Ştiri Basilica , în predica rostită în Paraclisul "Sf. M. Mc. Gheorghe" al Reşedinţei Patriarhale, Întâistătătorul BOR a relatat textul evanghelic duminical în care se aminteşte cum sora lui Lazăr cel înviat din morţi de Domnul a uns cu mir de nard picioarele Mântuitorului, în cadrul unei cine, iar Iuda Iscarioteanul a întrebat de ce nu s-a vândut mirul cu trei sute de dinari pe care să-i fi dat săracilor.

"În acest mir al Mariei se cuprind profetic toate veşmintele, pictura, icoanele, obiectele liturgice, toate darurile frumoase aduse de credincioşi Bisericii sau lui Hristos în Biserică. Avem în acest gest o profetică abordare a lucrării sfinţitoare a lui Hristos şi a frumuseţii vizibile din biserică, care însă conduce pe credincioşi la frumuseţea nevăzută dar eternă din Împărăţia cerurilor, din Ierusalimul ceresc. Aici a ţinut Mântuitorul Iisus Hristos să precizeze că nu există o contradicţie între iubirea faţă de el şi iubirea faţă de săraci şi a precizat: 'pe săraci îi aveţi pururea cu voi, dar pe Mine - ca prezenţă fizică pe lumea aceasta - nu Mă aveţi pururea cu voi'", a detaliat Patriarhul Daniel.

PF Daniel a explicat că Mântuitorul Iisus Hristos spune aşadar că cinstirea Lui în Biserică prin obiecte şi gesturi de mare preţ nu trebuie să fie pusă în competiţie sau în concurenţă cu ajutorarea săracilor.

"Opera de lucrare a sfinţeniei nu se opune operei sociale a ajutorării săracilor. Deci, Hristos Domnul ne învaţă că nu putem opune lucrurile complementare şi că iubirea faţă de Hristos se arată mai întâi prin rugăciune în biserică şi apoi prin fapte bune arătate faţă de semenii aflaţi în nevoi", a mai spus Patriarhul Daniel.

Înaltul ierarh ortodox a subliniat că Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului este semn de biruinţă a lui Iisus asupra morţii prietenului său Lazăr, ca dovadă a învierii de obşte a tuturor oamenilor la Judecata de Apoi, dar şi ca anticipare a biruinţei asupra propriei Sale morţi.

"De aceea, această sărbătoare este o înaintevestire a Sfintelor Paşti, o anticipare a bucuriei Învierii Domnului", iar florile, ramurile şi stâlpările purtate în mâini simbolizează "florile de lumină adunate în suflet timp de patruzeci de zile ale Postului Sfintelor Paşti, flori adunate prin rugăciune şi pocăinţă, post şi nevoinţă, împărtăşire cu Sfintele Taine şi fapte bune".

La finalul predicii, Patriarhul a transmis felicitări tuturor celor care poartă nume de flori. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...