Pastele și cartofii reîncălziți previn cancerul de colon. Specialist: „Amidonul rezistent protejează celulele intestinale”

Pastele și cartofii reîncălziți previn cancerul de colon. Specialist: „Amidonul rezistent protejează celulele intestinale”

Există câteva alimente care, consumate într-un anumit mod, ar putea reduce riscul apariției cancerului și cu până la 60%. Este concluzia specialiștilor englezi care au făcut această descoperire în urma mai multor cercetări.

paste

Amidonul rezistent, benefic pentru organism. Arhivă

Carbohidrații, cei de care ne ferim atât de mult, ar putea preveni apariția mai multor boli oncologice și chiar ar putea să ne ajute în procesul de slăbire. Asta, doar dacă alimentele care îi conțin sunt gătite într-un anumit fel.

Reincalzirea pastelor, a orezului sau a cartofilor ar putea transforma carbohidrații conținuți într-un adevărat medicament minune, susțin cercetătorii. Este vorba despre amidonul rezistent, un tip de carbohidrat care nu se digeră la nivelul intestinului subţire. În schimb, acesta fermentează în intestinul gros şi hrăneşte bacteriile saprofite intestinale, cu efecte benefice asupra stării de sănătate a organismului.

„Dacă lași alimentele cu amidon precum pâine, orez sau paste să se răcească înainte de a le mânca, felul în care le digerăm se schimbă”, a declarat dr. Fred Warren, lider de cercetare la Institutul Quadram din Norwich, Anglia. „Cercetările au arătat că aceste alimente devin dintr-o dată benefice pentru sănătate: duc la scăderea zahărului din sânge, reduc riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și calmează inflamația intestinală. Iar cele mai recente studii au furnizat dovezi destul de convingătoare că amidonul rezistent poate chiar preveni cancerul, în special al colonului și al sistemului digestiv”, a mai spus specialistul.

Ce este amidonul și cum acționează asupra organismului

Amidonul este cel mai comun carbohidrat din dietele noastre. El se regăsește în pâine, cereale, cartofi, fasole etc – și este alcătuit dintr-un lanț de molecule de zahăr legate între ele. Alimentele crude care conțin amidon, cum ar fi cartofii nefierți sau orezul, au o structură foarte ordonată, ceea ce le face greu de digerat. Însă, când sunt gătite, acest lanț rigid este slăbit, iar intestinul le descompune mai repede. În urma acestei descompuneri, zahărul conținut de aceste alimente gătite în prealabil se absoarbe în fluxul sanguin aproape la fel de repede ca o băutură gazoasă, provocând o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Această creștere iar apoi scădere a nivelului de zahăr din sânge ne provoacă o senzație de foame, iar acest lucru duce, inevitabil, la o supraalimentare și, implicit, la creștere în greutate.

Ce este amidonul rezistent și care sunt beneficiile pentru sănătate

Însă specialiștii vin, totuși, cu o veste bună. Putem consuma carbohidrați dacă alimente sau mâncărurile care îi conțin sunt reci. „Când sunt răcite, alimentele bogate în amidon își recapătă structura moleculară rigidă devenind, astfel, mai dificil pentru organism să le descompună. Practic, în acest moment vorbim despre amidonul rezistent care se aseamănă foarte mult cu fibrele”, au mai explicat specialisștii. Ca o paranteză: fibrele sunt esențiale pentru mișcările intestinale sănătoase și sunt, de asemenea, mai sățioase. Asta înseamnă că persoanele cu o dietă bogată în fibre mănâncă mai puține calorii. Deci, deși nu arată, nu miros și nici nu au gust diferit, resturile de orez sau cartofii copți, fripți au prăjiți conțin amidon mai rezistent decât atunci când sunt proaspăt gătiți. Asta, chiar și după doar o noapte de stat la frigider.

Potrivit unui studiu american realizat în anul 2013, 100 de grame de cartofi fierți conțin 2,4 grame de amidon rezistent. Odată răciți, aceiași cartofi conțin aproape o cantitate dublă de amidon rezistent: 4,3 grame. Însă, pentru a te bucura de beneficiile acestor legume, nu trebuie să le consumi neapărat reci. Mâncarea poate fi reîncălzită. Chiar și prăjirea unor felii de pâine congelată va aduce beneficii organismului.

Potrivit specialiștilor în nutriție și boli metabolice, amidonul rezistent stimulează microbiomul intestinal. Este vorba despre trilioane de bacterii care trăiesc în stomac și care ajută digestia, sistemul imunitar și sănătatea inimii. „Spre deosebire de amidonul normal, care este digerat cu ușurință în intestinul subțire, amidonul rezistent este trecut direct în intestinul gros, unde fermentează, oferind combustibil pentru trilioanele de bacterii care trăiesc acolo”, au mai declarat specialiștii britanici.

Cum pot pastele reci să prevină cancerul

Oamenii de știință consideră că amidonul rezistent poate opri dezvoltarea cancerului prin reducerea cantității de acid din intestine. Acest acid este, de obicei, folosit pentru a descompune alimente greu de digerat și apoi este eliberat din organism. Evident, persoanele care au diete sărace în fibre au cantități mai mari de acid în intestin, deoarece aceasta rămâne neutilizat. Iar un nivel de acid mai ridicat decât de obicei poate dăuna mucoasei stomacale și, în timp, poate declanșa cancerul.

Dr. Warren a declarat că un consum insuficient de fibre - inclusiv de amidon rezistent ne expune riscului de a dezvolta cancer la colon. „Aceste celule care căptușesc intestinul și colonul nu au sursă de energie și devin stresate. Aceasta este o problemă uriașă în Marea Britanie, deoarece nu mâncăm suficient de multe fibre. Un motiv în plus să consumăm alimente cu conținut ridicat de amidon rezistent, care ajută la menținerea sănătății celulelor care căptușesc intestinul și colonul”.

Studiile au confirmat fenomenul

Un studiu recent a analizat impactul amidonului rezistent asupra a peste 900 de persoane cu sindrom Lynch – o afecțiune genetică care crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Cercetătorii de la universitățile din Newcastle și Leeds au împărțit participanții în două grupuri - unul care a luat zilnic 30 de grame de supliment de amidon rezistent și altul care a luat un placebo.

După 20 de ani, ei au descoperit că cei care consumau în mod obișnuit amidon rezistent aveau șanse la jumătate de a dezvolta cancere ale tractului gastrointestinal superior decât cei care nu au consumat. Cu toate acestea, nu este nevoie de două decenii pentru a ne construi dezvolta o protecție împotriva bolii. În urma cercetării, experții au ajuns la concluzia că doi ani de consum obișnuit de amidon rezistent ne-ar putea proteja până la zece ani după oprirea consumului. Dr. Warren a explicat că mai sunt multe de descoperit despre modul în care acest compus previne cancerul. Însă, până atunci, pentru prevenție fiecare dintre noi ar putea să-și pună pastele în frigider pentru câteva ore, înainte de a le consuma. Sau cartofii, sau orezul, sau de ce nu..chiar pâinea . „Cu cât este mai largă gama de alimente pe care le consumați și care conțin amidon rezistent, cu atât mai bine. Și cu cât mănânci mai mult, cu atât va fi mai bine pentru sănătatea ta”, a mai spus specialistul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Previziunea lui Andrei Caramitru despre C.G.

2 Citiți și voi, Trump cam are dreptate la faza cu Canalul Panama...

3 Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României

4 Presa din Rusia spune că armata a „înecat” un „convoi cu mercenari români” în regiunea Odessa

5 Vocea revoltei din Senat față de concedierile anunțate de Bolojan, o fostă pesedistă cu Lexus și două apartamente în București