Paștele serbat cu emoție de românii din Ucraina. „Avem speranță că războiul se va termina înainte de a termina Lumea“ VIDEO
Românii din Vanсicăuții Mari (Ucraina), așezare aflată lângă granița cu România, la 50 kilometri de orașul Cernăuți, au participat la slujba de Înviere, oamenii rugându-se ca războiul să se încheie, iar vieților lor să revină la normal.
„Hristos a înviat! Sfânta Lumină a coborât în acest an în jurul orei 14:54, avem speranță că războiul se va termina înainte de a termina Lumea”, au scris reprezentanții comunității Vanсicăuții Mari, pe Facebook.
În Noaptea de Înviere (15/16 aprilie a.c.), românii din Vanсicăuții Mari au mers la biserica din localitate, au luat lumină și au cântat „Hristos a Înviat”.
„Iubiți frați creștini, la sărbătoarea sărbătorilor ne rugăm la Domnul, ca prin Învireea sa să arunce toată vrăjmășia, războiul, boala și frica. Să ne dăruiască Domnul numai vești bune, numai putere, sănătate și înțelepciune”, a transmis preotul parohiei.
După ce au luat lumina sfântă, credincioșii au participat la sfințirea coșurilor de Paște, cu bucate tradiționale. În mod tradițional, în noaptea Învierii Domnului, în timpul slujbei de sărbătoare, sunt sfinţite coşurile pascale cu cozonaci, ouă şi alte bucate.
„Datinile din străbuni trebuie păstrate de români. Hristos a Înviat”, „Hristos a inviat! Urez sănatate si fericire tuturor vancicăuțenilor cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului Isus Hristos” - au scris românii din Ucraina, la videoclipul postat pe pagina de Facebook a comunității din Vanсicăuții Mari.
România din Vancicăuți
Comunitatea Vanсicăuți Mari este situată în sudul regiunii Cernăuți, în raionul Cernăuți, la 50 kilometri de orașul Cernăuți.
Populația comunității este de 14.973 de persoane, preponderent români, iar primar este un român, Vladimir Lupoi. „Misiunea noastră principală este să asigurăm un nivel de trai decent! Prin eforturi comune și muncă dedicată, să facem ca comunitatea noastră să prospere“, este mesajul primarului român.
Comuna are frontiere: la nord - comuna Klișcăuți; la sud - România și râul Prut; la vest - comuna Nouăsulița; la est - comuna Mamaliga.
Suprafața comunității Vancicăuți este de 170 kmp. Teritoriul este împărțit în trei starostate.
Comuna a fost formată în 2019 prin fuziunea a trei consilii sătești Costiceni, Vancicăuți și Cerlena. După alegerile din 2020 i s-au alăturat încă 4 sate, iar acum include 7 sate: Costiceni, Vancicăuți, Cerlena, Tărăsăuți, Forosna, Șerbinți și Sânger, cu centru administrativ în satul Vancicăuți.
Satul Vancicăuți este numit Vancicăuții Mari , ca să nu fie încurcat cu satul Vancicăuții Mici, alipit satului Costiceni. Vancicăuții Mari a făcut parte încă de la înființare din Ținutul Hotinului, a regiunii istorice Basarabia, a Principatului Moldovei.
„Nevoile educaționale ale populației comunei sunt satisfăcute de 4 instituții de învățământ general de nivelul 1-3: Liceul din Costiceni, Liceul din Vancicăuți, Liceul din Cerlena, Liceul din Tărăsăuți, unde studiază peste 850 de copii.
Comunitatea este, de asemenea, fondatorul a 4 grădinițe: „Stelutsa” satul Costiceni, „Fluerash” satul Vancicăuți, „Zolota Rybka” satul Cerlena, grădinița „Floricica” Tărăsăuți , care sunt frecventate de 300 de preșcolari. Instituția de sprijin din Vancicăuți include: gimnaziul Șerbinți, gimnaziul Forosna și Zhylivska NVK.
Comunitatea a preluat, de asemenea, Tabăra de sănătate pentru copii Kalinka, Complexul interșcolar de pregătire și producție din Nouăsulița și Școala de muzică din Costiceni cu filiale în Vancicăuți și Cerlena“, se mai arată pe site-ul românilor din Vancicăuți .
Sursa: adevarul.ro