Pasionaţii de off-road creează mari probleme în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, susţine directorul ariei protejate

Pasionaţii de off-road creează mari probleme în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, susţine directorul ariei protejate

Pasionaţii de off-road creează mari probleme în Parcul Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaş şi sunt foarte greu de prins şi de oprit, printre cei care practică acest sport numărându-se şi persoane venite din alte ţări, unde astfel de distracţii sunt sancţionate drastic, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul ariei protejate, Hegyi Barna.

El a precizat că şi în timpul perioadei de autoizolare impusă de starea de urgenţă au fost cazuri în care mai mulţi motociclişti au mers în aria naturală, fiind descurajaţi doar de faptul că în unele zone încă nu s-a topit zăpada.

"Ne temem că încep problemele. Şi în timpul carantinei umblau motociclişti în parc. Ei pot să umble, că nu au plăcuţe de înmatriculare, ştiau că pe munte nu era atunci poliţie şi jandarmerie şi deja au început să circule. Noroc că unele drumuri nu sunt practicabile, acum o săptămână încă era zăpadă pe creasta Hăşmaşului şi nu puteau merge pe drumurile obişnuite. Dar ne pregătim, în această săptămână vrem să amplasăm nişte bariere, care sunt bune pentru a bloca accesul maşinilor, dar cu motocicletele şi ATV-urile e foarte greu", a declarat Hegyi Barna.

Acesta a adăugat că se aşteaptă ca după 15 mai, când se relaxează restricţiile de circulaţie, să crească numărul pasionaţilor de off-road care vin în parcul naţional, chiar dacă accesul lor este strict interzis.

"Ne aşteptăm să crească numărul, după 15 mai. Toată lumea are un hârb luat la mâna a 15-a din Germania sau Anglia, cu numere de acolo, tot felul de maşini de teren de 20 ani şi fiecare vrea să urce pe creasta Hăşmaşului, că doar nu au altundeva unde să meargă, numai în Parcul Naţional unde e cel mai frumos şi ar trebui protejat. Accesul e interzis prin mai multe legi, respectiv este Codul Silvic, care interzice accesul oriunde în pădure, în afara drumurilor publice, indiferent dacă e arie protejată sau nu şi este Legea ariilor protejate, potrivit căreia există doar anumite categorii cărora le este permis accesul, cum ar fi administratorii de terenuri, ocoalele silvice, salvamont, jandarmeria, pentru exercitarea atribuţiilor. În rest este strict interzis", a spus directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaş.

Hegyi Barna a arătat că, dacă nu sunt însoţiţi de jandarmii montani, rangerii reuşesc cu greu să îi oprească sau îi identifice pe care care aleg ca loc de distracţie suprafeţele accidentate şi extrem de pitoreşti din aria naturală, existând situaţii în care angajaţii parcului au fost ameninţaţi când au explicat că accesul în zonă este strict interzis.

În plus, cei mai mulţi dintre pasionaţii de off-road scot plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor atunci când intră în parc şi nu pot fi identificaţi.

"Sunt cazuri în care pe camerele de supraveghere ale faunei sălbatice înregistrăm maşinile de teren, se vede că au demontate proaspăt plăcuţele de înmatriculare, ştiu că fac ceva ilegal, nu este permis, dar totuşi, ei continuă. În fiecare zonă în care se poate intra în parc avem puse panouri de avertizare cu faptul că este interzis, înainte spuneau că nu ştiau, dar acum ştiu. Şi la motociclete e foarte greu, nu se opresc, nu au numere de înmatriculare, au feţele acoperite, poartă cască ", a mai spus Hegyi Barna.

El a punctat că printre cei care vin în parc cu maşini de teren, motociclete sau ATV-uri se numără şi foarte mulţi străini, care nu pot practica acest sport la ei în ţară şi care ştiu că aici găsesc căi de încălcare a legii.

"Vin foarte mulţi străini. Dacă nu vin cu un localnic care să-i îndrume, iau de pe internet track-urile de GPS, le descarcă şi vin pe creasta Carpaţilor, nu numai la noi, mai ales la colegii noştri din Apuseni. Sunt foarte mulţi turişti din vestul Europei, pentru că ştiu că aici legea nu are efect, deci ei pot să facă ce vor. Am avut cazuri când aveau asistenţă de la Salvamont Suceava, 40 de olandezi, cu ATV-uri, au fost cazaţi la Lacul Roşu şi au urcat prin toate zonele. Era după o perioadă ploioasă şi au făcut zob toate păşunile pe unde au trecut", a precizat directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaş.

Efectul major al prezenţei acestor persoane în aria naturală protejată, spune Hegyi Barna, este distrugerea pajiştilor, care sunt foarte apreciate în toată lumea. De asemenea, animalele sunt speriate şi îi deranjează şi pe cei care vin în parc pentru a se bucura de linişte.

"În momentul de faţă, asta are cel mai mare efect negativ. Pentru că exploatările ilegale de material lemnos în zona noastră au devenit foarte rare. Înainte aveam în fiecare an 2-3 cazuri, iar acum avem un caz la 2-3 ani şi aceasta e acum cea mai mare problemă. Este vorba de zgomotul pe care îl fac, dar şi de faptul că distrug stratul superficial de sol şi au efect demoralizator asupra celor care vin să se bucure de linişte şi deodată trec pe lângă ei 20 motocilicşti", a explicat Hegyi Barna.

Pe de altă parte, unele animale, cum ar fi urşii, se obişnuiesc cu zgomotul şi activitatea umană, nu îi mai sperie prezenţa omului şi astfel încep să se apropie de drumuri şi localităţi.

"În zonele acestea, ei (urşii - n.r.) nu auzeau astfel de zgomote. Dacă trecea un om pe jos, ei îl auzeau, dar când regulat aud zgomotul motoarelor, se obişnuiesc cu prezenţa omului", a mai spus directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaş.

Practicanţii de sporturi extreme riscă amenzi cuprinse între 30.000 şi 60.000 lei, în cazul persoanelor juridice, şi între 5.000 şi 10.000 de lei, în cazul persoanelor fizice.

Parcul Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaş, situat în munţii Hăşmaş, pe aria judeţelor Harghita şi Neamţ, are o suprafaţă de 7.000 de hectare, incluzând păsări şi plante rare, Lacu Roşu - unul dintre puţinele lacuri de baraj natural din Europa Centrală şi de Est, dar şi Cheile Bicazului - una dintre cele mai pitoreşti zone turistice din România. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”