Pârvulescu: Declaraţia lui Iohannis se înscrie într-o logică a coabitării dure

Pârvulescu: Declaraţia lui Iohannis se înscrie într-o logică a coabitării dure

Analistul politic Cristian Pârvulescu susţine că declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, care i-a solicitat demisia premierului Viorica Dăncilă, se "înscrie într-o logică conflictuală, a coabitării dure" şi că un scenariu posibil ar fi o confruntare "decisivă" între şeful statului şi PSD pentru preluarea majorităţii parlamentare, respectiv a preşedinţiei.

"Anunţul preşedintelui se înscrie într-o logică conflictuală, a coabitării dure, care s-a accentuat în ultimele săptămâni. A fost ca un dat al mandatului prezidenţial al lui Klaus Iohannis să se afle într-o permanentă coabitare (...). Inevitabil coabitarea se îndreaptă spre conflict atunci când nu există deschidere spre colaborare. Şi dacă, în perioada în care a fost prim-ministru Victor Ponta, a existat o minimă colaborare, o colaborare mai bună în perioada guvernului tehnocrat, cu Dacian Cioloş prim-ministru şi o coabitare relativ funcţională în perioada celor două guverne PSD în 2017, odată cu venirea doamnei Dăncilă la conducerea guvernului, situaţia a devenit din ce în ce mai complicată. În aceste condiţii, refuzul premierului de a se prezenta la întâlnirea cu preşedintele era o declaraţie politică de conflict şi această declaraţie nu putea fi urmată decât de o altă declaraţie politică," a precizat Pârvulescu, pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, declaraţia preşedintelui Iohannis, fiind una politică, nu vorbeşte doar de problema medierii între Banca Naţională şi Guvern, ci de atribuţiile preşedintelui în domeniului politicii externe, care "au fost încălcate de Guvern şi de faptul că doamna Dăncilă, sub conducerea partidului de guvernământ şi a domnului Dragnea, a început acţiuni de politică externă fără să se consulte cu preşedintele, domeniul care este rezervat constituţional preşedintelui".

În opinia lui Rârvulescu, ar putea urma o confruntare "decisivă" între preşedintele Iohannis şi PSD pentru preluarea majorităţii, respectiv a preşedinţiei, care ar putea duce la suspendarea din funcţie a şefului statului.

"Ce va urma? Eu cred că, de fapt asistăm la două scenarii de conflict, unul al PSD-ului şi altul al preşedintelui, care mizau amândouă pe o intensificare a crizei în luna mai-iunie, pe fundalul posibilului referendum pentru modificarea Constituţiei. Eu văd trei scenarii posibile în acest moment. Primul scenariu este cel al unei confruntări parlamentare, acolo unde PSD-ul are majoritatea clară, respectiv o moţiune de cenzură depusă de opoziţie. Un al doilea scenariu este invocarea conflictului între instituţii la Curtea Constituţională (...). Al treilea scenariu este cel al confruntării decisive pentru preluarea preşedinţiei sau a majorităţii, între preşedinte şi PSD, care ar putea, pe baza unor decizii ale Curţii Constituţionale, să ducă la o suspendare a preşedintelui şi un referendum de revocare", a mai afirmat Pârvulescu.

Analistul politic a punctat că există şi posibilitatea unei "coabitări raţionale", dar aceasta "pare o iluzie în momentul de faţă". AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...