Partidul Republican din SUA câștigă un avantaj pe măsură ce alegătorii sunt îngrijorați de situația economică | SONDAJ

Partidul Republican din SUA câștigă un avantaj pe măsură ce alegătorii sunt îngrijorați de situația economică | SONDAJ

Republicanii intră în ultimele săptămâni ale competiției pentru controlul Congresului cu un avantaj îngust, dar distinct, în condițiile în care economia și inflația au crescut ca preocupări dominante, dând partidului impulsul de a prelua puterea de la democrați în alegerile de la mijlocul lunii viitoare, potrivit unui sondaj New York Times.

alegeri sua 1280x720 png

Sondajul arată că 49% dintre alegătorii potențiali au declarat că intenționează să voteze pentru un republican care să îi reprezinte în Congres pe 8 noiembrie, față de 45% care intenționează să voteze pentru un democrat. Rezultatul reprezintă o îmbunătățire pentru republicani din septembrie, când democrații aveau un avantaj de un punct în rândul alegătorilor potențiali în ultimul sondaj Times/Siena.

În condițiile în care inflația este necruțătoare, iar piața bursieră este în continuă scădere, ponderea alegătorilor potențiali care au declarat că preocupările economice sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă SUA a sărit din iulie, de la 36% la 44% - mult mai mare decât orice altă problemă. Iar alegătorii cei mai preocupați de economie i-au favorizat în mod covârșitor pe republicani, cu o diferență de peste doi la unu.

Atât democrații, cât și republicanii s-au unit în mare parte în spatele candidaților din propriul partid pentru Congres. Dar sondajul a arătat că republicanii au deschis un avans de 10 puncte procentuale în rândul alegătorilor independenți cruciali, comparativ cu un avantaj de trei puncte pentru democrați în septembrie, pe măsură ce alegătorii indeciși s-au îndreptat spre republicani.

Preşedintele Biden a profitat de reluarea activităţilor economice masive în urmă cu doi ani şi de obţinerea de către Partidul Democrat a majorităţii în Camera Reprezentanţilor şi Senat, astfel că a lansat un plan ambiţios de relansare, alocând mii de miliarde de dolari pentru susţinerea pieţei muncii şi a familiilor care au dificultăţi.

Spre sfârşitul acestei veri, după majorările de preţuri şi problemele din reţelele de aprovizionare, preşedintele şi Partidul Democrat au înregistrat o serie de victorii la nivel economic şi politic. Preţurile la carburanţi scăzuseră, iar democraţii au reuşit să ajungă la un consens şi au adoptat planul climatic şi de servicii medicale.

În plus, Statele Unite au avut cel mai mare număr de locuri de muncă apărute în ultimele decenii, respectiv 3,8 milioane de locuri de muncă apărute anul acesta şi peste zece milioane de la începerea mandatului preşedintelui Biden.

„Dar perspectivele economice se înrăutăţesc din nou în Statele Unite. Cel mai recent raport al inflaţiei i-ar putea costa scump pe preşedinte şi pe Partidul Democrat, pe fondul amplificării riscurilor economice”, subliniază publicaţia The Hill.

Preţurile de consum s-au majorat cu 8,2% în ultimele 12 luni şi cu 0,4% în ultima lună, potrivit celor mai recente date oficiale. Chiar dacă rata generală a inflaţiei a scăzut constant din iunie, preţurile la alimente, utilităţi, servicii medicale şi călătorii influenţează puternic bugetele familiilor. Vânzările generale de produse s-au redus în septembrie, în contextul în care cetăţenii americani evită cheltuielile din cauza majorării preţurilor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri