Partidul lui Putin compară războiul din Ucraina cu victoria de la Stalingrad FOTO VIDEO
Liderii partidului de guvernământ pro-Kremlin din Rusia și-au sfătuit membrii să compare în mod public războiul din Ucraina cu o bătălie cheie din cel de-al Doilea Război Mondial, la 80 de ani de la Bătălia de la Stalingrad, a informat marți cotidianul de afaceri Kommersant, preluat de The Moscow Times .
Rusia Unită: Stalingradul a fost apărat timp de opt luni, Donbasul timp de opt ani Foto shutterstock
Pe 2 februarie 1943, soldații sovietici au învins cu succes soldații naziști și i-au adus lui Adolf Hitler prima sa capitulare în războiul din orașul numit atunci Stalingrad. Aniversarea victoriei sovietice de la Stalingrad vine la aproape un an de la invazia Ucrainei de către Rusia.
Recomandările trimise săptămâna aceasta membrilor partidului „Rusia Unită” în Camera inferioară a Dumei de Stat îi îndeamnă să marcheze aniversarea Stalingradului cu postări pe rețelele de socializare asemănând bătălia cu actuala campanie militară a Rusiei în Ucraina, potrivit Kommersant.
„Asemenea bătăliei de la Stalingrad de acum 80 de ani, [ războiul din Ucraina ] este granița de la care nu ne putem da înapoi”, se spune în recomandările Rusiei Unite.
Luptele pentru Stalingrad s-au soldat cu până la 2 milioane de pierderi de vieți omenești în 200 de zile de luptă din iulie 1942 până în februarie 1943.
Liderul sovietic Iosif Stalin, după care orașul din sudul Rusiei a fost numit timp de aproape patru decenii, le-a dat soldaților săi ordine stricte: „niciun pas înapoi”, cu riscul de a fi împușcați.
Kommersant a menționat că recomandările Rusiei Unite fac referire la izbucnirea din 2014 a unui război separatist între forțele Kievului și rebelii pro-ruși din estul Ucrainei, scriind: „Stalingradul a fost apărat timp de opt luni, Donbasul timp de opt ani”.
„Evenimentele de astăzi la scara consecințelor vor însemna pentru Rusia la fel ca și în timpul Marelui Război Patriotic [Al Doilea Război Mondial]: inamicul va alerga și ne vom deschide drumul către Victorie”, se spune în recomandările citate.
Kommersant a mai raportat că membrii Rusiei Unite au fost îndemnați să ajute veteranii din Stalingrad cu probleme casnice și să țină așa-numitele „lecții de curaj” în școli, ca parte a evenimentelor aniversare.
Între timp, semnele rutiere de la intrarea în actuala Volgograd au fost înlocuite cu „Stalingrad” în onoarea celei de-a 80-a aniversări înaintea vizitei președintelui Vladimir Putin.
Din 1589 până în 1925 orașul a fost numit Tsaritsyn, apoi a fost redenumit Stalingrad, iar în 1961 a devenit cunoscut sub numele de Volgograd. La 30 ianuarie 2013, Duma orașului Volgograd a decis să stabilească numele „Stalingrad” ca simbol al Volgogradului; acest nume simbolic poate fi folosit oficial în timpul evenimentelor publice de șase ori pe an, potrivit TASS .
Redenumirea Volgogradului în Stalingrad
Potrivit TASS, până acum au existat mai multe discuții cu privire la redenumirea Volgogradului în Stalingrad, schimbare cerută de veterani dar și de fostul prim-ministru al Federației Ruse, fostul președinte al Camerei de Conturi, șeful Consiliului de Administrație al Fondului de Dezvoltare Teritorială, Serghei Stepashin.
Secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov, a negat însă zvonurile potrivit cărora în timpul călătoriei președintelui rus Vladimir Putin în regiunea Volgograd din 2 februarie - ziua împlinirii a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii în bătălia de la Stalingrad ar urma să se ia decizia de a redenumi Volgogradul în Stalingrad.
Totuși potrivit surselor TASS, decizia de a organiza un referendum privind redenumirea orașului va fi luată până în vara anului 2023.
Oficialii ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, au căutat să justifice invazia Ucrainei comparând tratamentul pe care Kievul îl acordă vorbitorilor de rusă din Ucraina cu acțiunile Germaniei naziste.
Sursa: adevarul.ro