Partidul lui Nehammer, în centrul unui scandal uriaș/O înregistrare făcută în secret cu un procuror care s-a sinucis a aruncat în aer scena politică din Austria

Partidul lui Nehammer, în centrul unui scandal uriaș/O înregistrare făcută în secret cu un procuror care s-a sinucis a aruncat în aer scena politică din Austria

În octombrie 2023, Christian Pilnacek, un magistrat din Viena, s-a sinucis la câteva ore după ce poliția i-a luat carnetul, fiindcă a condus sub influența alcoolului. O înregistrare făcută pe ascuns cu câteva luni înainte de tragedie ar demonstra însă că procurorul era supus presiunilor unor politicieni din partidul lui Nehammer. Și sinuciderea procurorului Cristian Panait, în 2002, a fost pusă în România pe seama presiunilor politice.

Incidentul din trafic ar fi fost, scrie Politico, doar picătura care a umplut paharul. Pilnacek, cel mai important funcționar din Ministerul Justiției în mandatul premierului Sebastian Kurz, fusese demis și se confrunta cu acuzații de corupție, din 2019.

O înregistrare făcută în secret cu Pilnacek a aruncat în aer scena politică din Austria, procurorul fiind auzit cum se plânge unui prieten, cu câteva luni înainte de sinucidere, că politicieni de rang înalt din ÖVP, partidul lui Karl Nehammer, fac presiuni ca să oprească anchete privind corupția la nivel înalt.

"După percheziția la sediul partidului, miniștrii ÖVP au venit la mine și m-au întrebat de ce nu opresc ancheta", se plânge unui apropiat procurorul Pilnacek. Le-am spus mereu: nu pot face asta, nu vreau să fac asta."

Confruntându-se cu propriile probleme legale și simțindu-se nedreptățit, magistratul s-a adresat politicienilor pentru ajutor - doar pentru a fi refuzat, fiindcă nu i-ar fi servit pe liderii de partid care i-au cerut să oprească ancheta privind ÖVP, scrie Politico .

"Când am întrebat dacă ar face ceva să mă susțină, mi-au răspuns: Nu ai fost niciodată cu adevărat alături de noi', spune Pilnacek pe înregistrare, care a fost făcută fără știrea sa într-un restaurant din Viena.

Înregistrarea, difuzată fiindcă Sebastian Kurz a atacat procurorii anticorupție

Sebastian Kurz, predecesorul lui Nehammer, este acum consultant în afaceri. Fostul cancelar este asociat cu René Benko, un magnat al imobiliarelor. Benko, al cărui imperiu a fost forțat să intre în faliment, l-a angajat pe Kurz să atragă investitori din Orientul Mijlociu, acordându-i fostului politician milioane de euro în schimb.

”Este ceva hotărâtor ca noi, cei din Uniunea Europeană, să luăm în serios statul de drept și democrația, pentru că acestea reprezintă baza pentru viața noastră în Uniune. Fără stat de drept nu am avea fundamentele necesare”, spunea Sebastian Kurz, în decembrie 2018, când a venit într-o vizită oficială în România. În timpul aceleiași vizite, Kurz făcea și o declarație ofensatoare pentru gazde, amenințând România că investitorii austrieci vor pleca dacă guvernul modifică taxele.

Se pare că Sebastian Kurz are și un rol în afacerea Pilnacek. În dimineața în care cadavrul magistratului a fost descoperit, Kurz și-a întrerupt mărturia în instanță pentru a-și exprima suprinderea, spunând că vorbise cu Pilnacek în seara anterioară despre cazul său.

"Am văzut cum a fost tratat în ultimii ani și am văzut ce i-au făcut", a spus Kurz, ulterior, jurnaliștilor. Cu toate acestea, Kurz nu se referea la tratamentul partidului său față de Pilnacek, ci la acuzațiile procurorului anticorupție. Fără să-și dea seama, cancelarul a declanșat difuzarea înregistrării audio compromițătoare a lui Pilnacek din restaurant. Înregistrarea a fost realizată de Christian Mattura, fost politician, care lua cina cu Pilnacek și a decis să înregistreze în secret conversația când discuția a ajuns la ÖVP. El a afirmat mai târziu că nu intenționa să facă publică înregistrarea, până când a auzit comentariile lui Kurz, pe care le-a considerat ipocrizie și o încercare brutală de a folosi moartea lui Pilnacek pentru a ataca procurorii.

Kurz a refuzat să facă vreun comentariu, după apariția înregistrărilor. Devastatoare pentru partid este și referirea lui Pilnacek la șeful grupului parlamentar ÖVP, Wolfgang Sobotka. În înregistrare, Pilnacek l-a acuzat pe Sobotka, fost ministru de interne al ÖVP că l-a presat să închidă mai multe anchete împotriva partidului. "În fiecare conversație, Sobotka spunea: ai eșuat, nu ai închis anchetele”, a spus Pilnacek în înregistrarea secretă.

Sobotka a respins acuzațiile, afirmând că nu a discutat niciodată despre anchetele în curs cu Pilnacek, un fapt pe care oficialul, susținea el, l-a confirmat în mărturia sa în fața Parlamentului. Sobotka a declarat că va continua să își desfășoare mandatul "în conformitate cu legea."

Scandalurile din Austria, scenarii pentru serialele Netflix

Când vine vorba despre corupție, Austria are parte de scandaluri care par desprinse din scenariile serialelor Netflix. Partidele de centru-dreapta și de centru-stânga ale țării (ÖVP și SPÖ) au dominat politica austriacă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest succes a creat însă un sistem de clientelism și patronaj care este în proces de dezintegrare în urma unei serii de anchete și procese judiciare, consideră editorialistul Politico.

Afacerea Lucona a implicat un plan pus la cale de un proprietar de cafenea. Planul său implica distrugerea unui petrolier pe care-l cumpărase pentru a încasa asigurarea. Șase persoane au murit în explozia din apropierea Maldivelor în 1977, care a dus la scufundarea petrolierului. Anchetele privind conexiunile politice ale afaceristului criminal au dus la demisia a 16 oficiali, inclusiv a președintelui parlamentului austriac.

Afacerea Noricum din anii 1980 a implicat vânzarea ilegală a sute de obuziere de către un producător austriac de armament atât Iranului, cât și Irakului, care se aflau în război la acea vreme. Scandalul a dezvăluit legături strânse între lumea politică și cea a afacerilor.

Mai recent, anchetatorii au investigat acuzații conform cărora lobbyiștii Eurofighter ar fi plătit aproximativ 100 de milioane de euro politicienilor austrieci în schimbul plății de 2 miliarde de euro pentru avioane de vânătoare, în 2003.

După o investigație care a durat mai mult de un deceniu, procurorii au trimis în judecată doi funcționari implicați în afacerea Eurofighter, acuzându-i de spălare de bani. Cu toate acestea, șansele pentru condamnări sunt incerte. Singurele condamnări în acest caz până acum au fost înregistrate în Germania, scrie Politico.


Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

4 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet