Partidul lui Geert Wilders a câștigat alegerile din Olanda cu 37 de mandate, cu mult peste sondaje
Prognoza provizorie bazată pe 98% din voturile numărate arăta că PVV, condus de anti-imigraționistul și islamofobul Geert Wilders, a obținut 37 de mandate din cele 150 ale Camerei Deputaților. Cu două mai multe decât în exit-poll-ul de la ora 21.00. Al doilea partid este GroenLinks-PvdA (Alianța Verzilor și Partidului Muncii, centru-stânga) cu 25, urmat de Partidul Liberal (VVD) cu 24 și NSC (anticorupție) cu 20. Astfel, PVV este de departe cel mai mare partid din Camera Deputaților, relatează NOS, televiziunea publică.
După această victorie majoră, este probabil ca Wilders să preia conducerea în procesul de formare. Cercetarea electorală realizată de Ipsos arată că migrația și azilul au fost probleme importante pentru alegători. De acest lucru a profitat partidul ultra-naționalist al lui Wilders .
Prognoza preliminară arată că D66 (liberal) are 9 mandate, BBB (populist) iese cu 7 mandate, CDA (creștin democrat) este la 5, la fel ca și Partidul Socialist (SP). Restul partidelor își împart 23 de mandate.
Cele patru partide de coaliție care au alcătuit guvernul condus de Mark Rutte – VVD, D66, CDA și ChristenUnie (conservator) – pierd toate locuri. Din cele 78 de locuri pe care partidele le-au obținut la alegerile din 2021, rămân 41, potrivit celor mai recente previziuni. VVD nu mai este cel mai mare partid pentru prima dată din 2010. Potrivit ultimei prognoze, lidera listei, Dilan Yesilgöz, va trebui să se mulțumească cu locul 3, în urma GroenLinks-PvdA.
Wilders a reacționat cu bucurie la rezultatul de aseară. Neîncrederea poate fi văzută de pe chipul său în videoclipul împărtășit de liderul PVV pe X . Câteva momente mai târziu, într-o cafenea la Scheveningen, unde a fost organizată o reuniune de ultim moment a partidului, Wilders are deja o explicație pentru acest mare succes. „Alegătorii au vorbit și au spus; ne-am săturat, ne-am săturat!”.
La GroenLinks-PvdA, victoria PVV a provocat îngrijorare. „Acum este momentul în care vom apăra democrația”, a declarat liderul listei, fostul comisar european, Frans Timmermans, într-un discurs emoționant, cu care pare pregătit pentru opoziție. „Dacă întâlniți pe cineva care, după această seară, se întreabă: mai am ce căuta aici? Atunci spuneți foarte clar că da!”
Liderul NSC, Pieter Omtzigt, a vorbit despre „un mare rezultat” în condițiile în care partidul său a fost înființat cu doar câteva luni în urmă. El a mai spus că vrea să guverneze. „Suntem disponibili pentru a transforma încrederea în acțiune. Dar nu va fi ușor”.
La VVD dezamăgirea a prevalat. Yesilgöz nu consideră că propria campanie a făcut ca PVV să fie cel mai mare partid, lăsând ușa întredeschisă pentru Wilders. Cu toate acestea, ea crede că „a ascultat prea puțin de oameni”. Nu este clar dacă ea ar dori să facă parte dintr-o coaliție cu Wilders.
Mingea este acum în terenul lui Wilders, care trebuie să demonstreze că mai poate găsi o astfel de majoritate, potrivit lui Yesilgöz. Dacă aceasta include VVD, va discuta mai întâi în cadrul grupului.
Wilders a făcut un apel la celelalte partide să caute un teren comun și spune că vrea să lucreze împreună. „Nu se poate ca din cauza unei formațiuni eșuate, Frans Timmermans să continue să alerge cu ea, acest lucru nu ar trebui să se întâmple”, a spus el.
Doar PVV va reprezenta probabil 37 din cele 76 de locuri necesare pentru un guvern majoritar. Va fi dificil să convingă și alte partide majore să se alăture, dar pare să existe loc.
Wilders a declarat imediat după sondajul la ieșirea de la urne că nu va insista pentru măsuri anti-islamice, cum ar fi interzicerea Coranului sau închiderea școlilor islamice. El a spus că vrea să respecte Constituția. Negocierile în vederea formării unei coaliții vor începe vineri.