Un apropiat al lui Petkov, Vasilev a fost însărcinat cu negocieri în vederea unei ieşiri din impas, după ce Parlamentul a adoptat la 22 iunie o moţiune de cenzură a Guvernului.
El a propus un program pe o perioadă de şase luni, care să permită adoptarea a 40 de legi în lupta împotriva corupţiei endemice şi să reformeze sistemul judiciar.
Preşedintele bulgar Rumen Radev urmează să relanseze negocieri cu alte formaţiuni, însă şansele de succes sunt infime, potrivit unor analişti, care consideră inevitabile noi alegeri, după trei scrutine în 2021.
În cazul unui eşec al acestor noi negocieri, şeful statului urmează să dizolve Parlamentul, să numească un Guvern interimar şi să stabilească data alegerilor în termen de două luni de la dizolvare.
Asen Vasilev şi-a exprimat speranţa obţinerii ”susţinerii necesare” în rândul populaţiei în vederea unei continuări a luptei în această ţară din Balcani, una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană (UE)
Bulgaria este - din vara lui 2020 - pradă unei instabilităţi declanşate de manifestaţii în masă împotriva fostului premier Boiko Borisov, care se afla la putere neîntrerupt din 2009.
În urma a trei scrutine legislatve într-un an, o coaliţie de patru partide s-a format în decembrie, la iniţiativa proeuropeanului Kiril Petkov.
Însă această alianţă disparată nu a supravieţuit unor tensiuni interne, exacerbate de Războiul rus din Ucraina.
Potrivit unui sondaj realizat la sfârşitul lui iunie, viitorul Parlament urmează să fie la fel de fragmentat, iar formarea unui guvern complicată.
GERB, partidul conservator al lui Boiko Borisov şi partidul lui Kiril Petkov se află în fruntea intenţiilor de vot.