Partidul îi umflă gușa cu sinecuri/Judecătorii au anulat pentru plagiat diploma de doctor a fostului ministru PNL de Interne, Radu Stroe

Partidul îi umflă gușa cu sinecuri/Judecătorii au anulat pentru plagiat diploma de doctor a fostului ministru PNL de Interne, Radu Stroe

Tribunalul București a anulat diploma de doctor al Academiei Naționale de Informații a SRI a fostului ministru PNL de Interne, Radu Stroe, potrivit deciziei Tribunalului Capitalei din 6 decembrie 2021 . Decizia nu este însă definitivă.

Admite acţiunea. Anulează Diploma de Doctor seria … Nr. …, eliberată de Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” cu nr… din 19.08.2013”, este decizia Tribunalului București.

Decizia Tribunalului se înscrie într-o serie mai largă de doctorate anulate după ce chiar ANI a SRI a formulat solicitări de retragere a titlurilor de doctor, din pricina plagiatelor, în cazul mai multor persoane.

În septembrie, Tribunalul a anulat pentru plagiat diploma de doctor a generalului SRI (r), Dumitru Dumbravă, fost șef al direcției juridice a SRI pe vremea generalului Florian Coldea, fostul șef militar al SRI. După trecerea în rezervă a lui Coldea în 2017, Dumbravă a fost secretar general al SRI, până la trecerea lui în rezervă, în 2018. Dumbravă a devenit celebru în urma unui interviu acordat în 2015 publicației online juridice.ro în care a vorbit deschis despre ”câmpul tactic al serviciilor” din Justiție.

În februarie acest an, Tribunalul București a anulat și diploma de doctor a generalului Gabriel Naghi, fost șef al SPP pe vremea președintelui Ion Iliescu și fost consilier general PSD în Consiliul General al Municipiului București. În iulie, Curtea de Apel București a anulat și diploma de doctor a lui Romeo Raicu, fost parlamentar PDL și președinte al Comisiei parlamentare de control a SIE.

În vara anului trecut Academia Națională de Informații (ANI) ”Mihail Viteazul” a SRI a cerut în instanță anularea diplomelor de doctor în cazul mai multor generali SRI în rezervă, printre care și Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului.

În plus, ANI a SRI a cerut anularea diplomelor și în cazul unor doctori făcuți ”la apelul bocancilor” de către fostul vicepremier și conducător de doctorate Gabriel Oprea, el însuși cu verdict de plagiat. Este vorba de Ana Maria Tudor (fostă Oprea), Alexandru Marius Tudor și Adela Loredana Vasile (fostă Popescu), fiica, ginerele și secretara lui Gabi Oprea. Nu mai puțin de 32 de astfel de procese au fost deschise la Curtea de Apel București.

Potrivit pressone.ro, demersul juridic al ANI a SRI a reprezentat o noutate absolută și a venit după ce un articol din Legea nr. 1/2011 a Educației naționale a fost modificat pe 21 iulie 2019 în sensul că, după ce un titlu de doctor este retras pentru plagiat, universitatea care a acordat titlul respectiv trebuie să ceară în instanță anularea diplomei de doctor într-un termen de un an.

Jurnalista Emilia Șercan, specializată în descoperirea cazurilor de plagiat, a declarat vara trecută pentru TVR că demersul Academiei SRI nu este suficient, ci ar trebui ca SRI să le ceară înapoi doctorilor plagiatori și sporul de doctorat. ”Începând cu 2001 în Codul muncii era introdusă o prevedere care stipula faptul că toți cei care dețin un titlul de doctor și muncesc pentru stat pot să primească un spor de 15 %, spor care, după 2017, a fost transformat într-o sumă fixă de 950 de lei pe lună”.

În cazul fostului vicepremier și conducător de doctorate la ANI a SRI, Gabriel Oprea, CNADTCU a emis verdict de plagiat în 2016. El a contestat decizia în instanță și a pierdut în iulie 2018 la CAB, dar a făcut recurs la Înalta Curte și a primit termen abia pe 3 decembrie 2021. Înalta Curte a amânat însă procesul pentru data de 11 februarie 2022.

În cazul lui Bogdan Licu, adjunctul procurorului general al României, un complet al Înaltei Curți a decis, în noiembrie 2021, să oblige Ministerul Educației să ia act de renunțarea la titlul de doctor obținut în urma unei teze plagiate parțial.

De notat că în complet a fost și judecătoarea Alina Ghica, fost președinte al CSM, o apropiată a Liei Savonea, la rândul ei fostă șefă CSM și ex-președinte al Curții de Apel București. Pe când Alina Ghica era șefa CSM, în 2012, Bogdan Licu a fost consilierul ei personal. La termenul anterior, din octombrie, jurnalista care a depistat plagiatul lui Bogdan Licu, Emilia Șercan, a recuzat-o pe judecătoarea Alina Ghica, dar solicitarea ei a fost respinsă.

Bogdan Licu a fost acuzat în 2016 de către jurnalista Emilia Șercan că a plagiat în lucrarea de doctorat, „Corupția, risc major la adresa securității naționale”, coordonată de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Licu a susținut teza de doctorat la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție din subordinea SRI.

Alături de Oprea și alți doctori făcuți de acesta, Licu a fost vizat de un dosar penal privind teza de doctorat. Cazul a fost clasat de procurorii din subordinea lui în august 2018, mai exact de procuroarea Alexandra Mihai de la Serviciul de coordonare a activității Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală din cadrul SUPC a Parchetului Înaltei Curți. Deși nu a identificat elemente penale, ancheta procuroarei Mihai a stabilit că Bogdan Licu ar fi plagiat în teza sa de doctorat în proporție de aproape 27%.

Anul trecut, Justiția a stabilit prin sentință definitivă și că fostul premier Victor Ponta și-a plagiat teza de doctorat.

--------------

Radu Stroe a fost numit în Consiliul de Administraţie al FNGCIMM pentru o perioadă de patru luni, această instituţie fiind în subordinea Ministerului Finanţelor, condusă de Dan Vîlceanu. Fost ministru şi deputat PNL, UNPR şi PSD, Stroe este pensionar special, dar şi consilier al preşedintelui Curţii de Conturi, scrie Adevărul .

Zilele lui Radu Stroe în Consiliul de Administraţie al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) păreau că au luat sfârşit, după ce pe 8 octombrie i-a expirat mandatul de membru al acestei structuri. Dintre toate numele de foşti grei ai politicii româneşti de la FNGCIMM (Ovidiu Silaghi, Ion Ariton, Anca Boagiu), Stroe era ultimul care rezistase până în această toamnă. Ancăi Boagiu, lui Ion Ariton sau Ovidiu Silaghi nu le-au fost reînnoite mandatele în iulie şi august.
Radu Stroe, fost ministru al Internelor în Guvernul Ponta şi traseist politic (PNL, UNPR, PSD), a început de la 1 noiembrie un nou mandat de patru luni (până pe 1 martie 2022), cu posibilitate de prelungire de încă două luni.
Stroe lucrează şi la Curtea de Conturi, acolo unde e consilier al şefului instituţiei, Mihai Busuioc. De altfel, greul veniturilor fostului ministru, în anul fiscal 2020, au fost de la Curtea de Conturi, loc de unde a încasat 107.000 lei. De la FNGCIMM, Radu Stroe a primit 84.000 de lei, în timp ce prin cele două venituri din pensii (cea pentru limită de vârstă şi cea de fost parlamentar) a mai încasat 162.000 de lei, din care 113.000 de lei pentru mandatele din legislativ. În total, Radu Stroe a avut un venit lunar mediu de 29.400 de lei, adică dublu faţă de cel al preşedintelui Klaus Iohannis.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu, nu este o fantomă ceea ce vedeți, este noul coșmar al Rusiei și Chinei...

2 Adevărul despre poziția misionarului

3 Foarte interesante amănunte...

4 Teorii ale conspirației după inundațiile catastrofale din Spania

5 VIDEO Ce au concluzionat două AI avansate care au discutat dacă există Viața de Apoi