Parteneriatul civil la pachet cu referendumul pentru familie: furtuna perfectă
Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au lansat, luni, în perfectă aromonie după o săptămână încheiată într-o atmosferă generală de suspiciune reciprocă două teme contradictorii: parteneriatul civil și referendumul pentru familie. Odată lansate în dezbatere publică, cele două teme importante pentru segmente perfect opuse din societate vor genera în mod previzibil dezbateri aprinse. Problemele mari ale guvernării și ale coaliției, cum ar fi de exemplu execuția bugetară proastă pe primele două luni, trec din nou în plan secund, scrie Dan Tăpălagă pe G4Media.ro .
A nu se înțelege de aici că parteneriatul civil sau referendumul pentru familie ar fi teme neimportante. Ele frământă societatea românească de ani buni. În ce privește parteneriatul civil, avem presiunea CEDO care a decis încă din 2015 că persoanele de același sex au dreptul la o forma de uniune legal recunoscută, fie căsătorie, fie parteneriat civil, iar interzicerea uniunilor reprezintă o încălcare a drepturilor omului.
Deși dezbătute deja de ani buni, parteneriatul civil și referendumul pentru familie au fost puse o vreme la congelat. A le scoate în dezbaterea publică simultan nu înseamnă decât un mod de a ucide proiectul de lege al minorităților sub presiunea infernală a referendumului majorității. Un mod destul de parșiv de a camufla conservatorismul dur sub masca unui liberalism de paradă.
În Parlament există deja inițiativa lui Remus Cernea. A trecut deja de o cameră și ar putea fi rapid adoptată, însa propunerea legislativă este criticată de organizațiile LGTB ca fiind depășită. Pe de altă parte, mai există un proiect de lege pe care Consiliul Național pentru Combaterea discriminării l-a elaborat, fiind considerată o variantă mai bună, convenită cu organizațiile minorităților sexuale. Coaliția PSD și ALDE va alege una din cele două variante. Fie va amenda proiectul lui Cernea, fie va propune un text nou spre adoptare. Nu e clar încă ce vor face.
În tot cazul, Dragnea și Tăriceanu vor măcelări în Parlament proiectul minorităților. Cum credeți că vor vota parlamentarii în plină campanie a referendumului pentru familie. Unii vor spune că nu există nicio contradicție între cele două demersuri. Se poate defini familia ca fiind căsătoria între un bărbat și o femeie, dar în același timp se poate adopta și legea parteneriatului civil. Aceasta din urmă va acorda drepturi legale minorităților sexuale care doresc să-și oficializeze relația, dar nu prin căsătorie, ci printr-o formă de uniune civilă. Teoretic așa este, dar în practică este aproape imposibil să împaci în mod rezonabil toate taberele din societate fără să pierzi, ca politician, sprijinul uneia din ele. Iar politicienii merg mereu pe mâna majorității.
Amorsate simultan, cele două teme perfect opuse se anulează reciproc, iar dezbaterea publică are de pierdut. De câștigat vor avea doar cei doi lideri, care mută din nou atenția de pe crizele politice interne și problemele reale ale guvernării. Dragnea și Tăriceanu vor să arate, evident, că le pasă și de problemele oamenilor, nu doar de obsesiile lor: justiția, procurorii, abuzurile, statul paralel etc.
Și un potențial câștig suplimentar. În furtuna perfectă generată de cele două teme lansate în dezbatere publică, poți comite și alte orori pe tăcute, cum ar fi schimbarea legilor siguranței naționale, trecerea serviciilor de sub președinte la Parlament sau Guvern.