Parteneriat între Institutul român de Fizică Atomică și Comisariatul francez pentru Energie Atomică (VIDEO)
Un nou acord de parteneriat între Institutul român de Fizică Atomică (IFA) și Comisariatul francez pentru Energie Atomică (CEA) a fost semnat, miercuri, la Măgurele, domeniul său de aplicare extinzându-se la cooperarea în domeniul prezervării operelor de artă prin intermediul tehnicilor nucleare, tehnici pentru care CEA are un laborator special în Franța, Arc - Nucleart.
"Rezultatele prezentate astăzi arată că ambițiile noastre au fost depășite. (...) Am format tineri cercetători în mai multe domenii. Acordul semnat este foarte vast în domeniul nuclear, al noilor tehnologii, al energiilor precum cea solară, aplicații medicale, dar și din domeniul științelor vieții. Toate aceste elemente le vom aborda în viitor împreună. Rezultatele sunt excelente, avem numeroase rezultate științifice, publicații științifice, participări în conferințe foarte importante, avem brevete", a declarat, cu prilejul semnării acordului, administratorul general adjunct al CEA, Herve Bernard, care a apreciat activitatea cercetătorilor români.
Directorul general al IFA, Florin Buzatu, a declarat pentru AGERPRES că la proiectele de cercetare prevăzute de acord participă câteva zeci de cercetători români. "Participăm cu resursă umană consistentă. Aportul tinerilor este lucrul care ne bucură cel mai mult. Experiența pe care cercetătorii români o pot căpăta în cadrul acestor proiecte le va folosi în viitor. Cercetările din cadrul proiectului se fac atât în Franța, cât și în România. Acolo unde facilitățile lor experimentale permit realizarea proiectului și noi nu avem astfel de infrastructură, cercetările se fac acolo. În urma cercetărilor s-a ajuns la brevete. Avem multe aplicații", a arătat directorul general al IFA.
Rolanda Predescu, director general pentru politici și programe de cercetare în partea ANCȘI, a spus că domeniile nou abordate în cadrul acordului de parteneriat sunt cele privind laserele de foarte mare putere și, la propunerea părții franceze, aplicarea tehnicilor de fizică nucleară în domeniul restaurării operelor de artă.
"Acordul permite colaborarea între institutele de profil din cele două țări și dă posibilitatea comunităților științifice să colaboreze pe proiecte de doi sau trei ani în domeniile: fizica nucleară și a particulelor, este vorba de științele vieții, aria domeniilor medicale și de sănătate, protecția mediului și mai nou domeniul energiei. Domeniile nou abordate sunt cele privind laserele de foarte mare putere și la propunerea părții franceze aplicarea tehnicilor de fizică nucleară în domeniul restaurării operelor de artă", a susținut directorul.
Potrivit Rolandei Predescu, protocolul are o durată de trei ani după care se va discuta o nouă prelungire.
Ea a precizat că fiind vorba despre proiecte de amploare mai redusă, prima categorie de rezultate ale cercetărilor de până acum sunt publicarea de materiale științifice. "Avem și aplicații concrete în domenii precum cel al tratării deșeurilor și fapt extrem de îmbucurător — la un număr de proiecte nu foarte mare avem circa 10% în forma patentelor", a spus Predescu.
Prezent la eveniment, ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, a subliniat că cercetarea este considerată peste tot în lume un factor de progres.
"Pretutindeni în lume, cercetarea este considerată ca un factor de progres: progres al cunoștințelor, care este o valoare în sine, dar și progres economic, deoarece inovarea este un factor cheie al competitivității. Până de curând, Uniunea Europeană, Statele Unite și Japonia dominau domeniul cercetării și inovării la nivel mondial. Dar lucrurile evoluează; economiile emergente își consolidează domeniul cercetării și al inovării. Astfel, China a înregistrat cel mai susținut ritm de creștere în 2011 în termeni de brevete de invenții depuse. Pe viitor, și alte țări vor înregistra aceeași creștere, cercetarea și inovarea se vor dezvolta la nivel mondial din ce în ce mai mult. Provocările globale reprezintă motoare importante de cercetare și inovare și putem să fim bucuroși de această generalizare. Cu toate acestea, trebuie să menținem în țările noastre capacitățile de cercetare și inovare, surse pentru menținerea competitivității și a locurilor de muncă", a afirmat diplomatul francez.
El a arătat că printre tematicile care ar putea să schimbe lumea energiei, dezvoltarea materialelor avansate reprezintă cu certitudine una din principalele provocări.
"Cunoașterea la nivel molecular și atomic a structurii materialelor inovatoare este esențială pentru dezvoltarea de materiale avansate atât pentru reactoarele nucleare ale viitorului, pentru o energie solară acceptabilă mulțumită celulelor fotovoltaice cu randament ridicat, cât și pentru stocarea de electricitate care este fără îndoială una din chei ale economiei de mâine. Aceste cercetări pe materiale necesită pe de o parte echipe de oameni de știință de nivel înalt, și pe de altă parte infrastructuri de cercetare de anvergură, ca de exemplu laserele de mare putere și reactoarele nucleare al căror cost de investiție depășește capacitatea majorității țărilor. Doar în virtutea acestor două condiții vom putea fi competitivi pe viitor. Am înțeles că proiectele dezvoltate în cadrul acordului CEA-IFA merg către această direcție, datorită echipelor franco-române de nivel înalt", a mai spus Francois Saint-Paul.
Cât privește infrastructurile de cercetare, ambasadorul a spus că realizarea în Franța a reactorului experimental Jules Horowitz și instalarea în România a ELI-NP creează condiții pentru această dezvoltare, oferind celor mai buni experți la nivel mondial posibilități deosebite de dezvoltare.
"Este indubitabil că această colaborare inițiată prin acordul dintre Comisariatul francez pentru Energie Atomică și Institutul român de Fizică Atomică va continua și se va intensifica pe viitor", a mai spus diplomatul. AGERPRES