Parte din patrimoniul Rothschild, vândut la o licitație-record: cum arată două fotolii de 6,2 milioane de dolari

Parte din patrimoniul Rothschild, vândut la o licitație-record: cum arată două fotolii de 6,2 milioane de dolari

O colecție remarcabilă de artă, mobilier, argintărie, ceramică și bijuterii, păstrat în cadrul patrimoniului privat al dinastiei Rothschild, s-a vândut cu peste 62,6 milioane de dolari în cadrul mai multor licitații organizate de celebra casă de licitații Christie's New York.

Piesele din colecția Rothschild scoase la licitație. FOTO via Christie's New York

Piesele din colecția Rothschild scoase la licitație. FOTO via Christie's New York

Vânzările, încheiate recent, au marcat o etapă importantă, fiind prima licitație din SUA dedicată comorilor de origine franceză a acestei renumite familii. Multe dintre aceste obiecte prețioase au fost achiziționate inițial în secolul al XIX-lea de către baronul James Mayer de Rothschild , soția sa Betty și fiul lor Alphonse, rămânând de atunci în colecția urmașilor lor, scriu jurnaliștii CNN .

Această licitație a scos la iveală o adevărată comoară de artă și artefacte încărcate de istorie, oferind o privire în trecutul ilustru al familiei Rothschild, una dintre cele mai bogate și cunoscute din lume . Printre bijuterii s-a numărat capodopera din secolul al XVII-lea a lui Gerrit Dou, „O tânără femeie care ține un iepure în mână cu un băiat la fereastră”, care a fost adjudecată cu suma impresionantă de peste 7 milioane de dolari.

Capodopera lui Gerrit Dou

Una dintre piesele care se remarcă în această colecție istorică a fost tabloul lui Gerrit Dou, un celebru Maestru Vechi. Capodopera sa, intitulată "O tânără femeie care ține un iepure cu un băiat la fereastră", datând din secolul al XVII-lea, a depășit toate așteptările, fiind vândută cu peste 7 milioane de dolari.

La farmecul colecției Rothschild s-au adăugat obiecte de o vechime și o măiestrie excepționale. Printre acestea s-a numărat un portret roman Sardonyx din secolul I d.Hr. al împăratului roman Claudius, care a obținut un preț remarcabil de aproape 116.000 de dolari.

Interesant este că acest portret (de tip camee) nu mai fusese scos la licitație din 1899, când a fost adjudecat cu 3.750 de lire sterline, echivalentul a aproximativ 395.000 de lire sterline sau 496.000 de dolari de astăzi, cu puțin timp înainte de a intra în colecția Rothschild.

Licitația a inclus, de asemenea, o uimitoare farfurie ovală din maiolică italiană, o mărturie a gustului rafinat al familiei, care a fost achiziționată pentru 163.800 de dolari. Selecția diversă a variat de la mobilier la ceramică, inclusiv importante maiolici italiene renascentiste, argintărie, tapiserii și bijuterii, arătând preferința distinctă a familiei Rothschild pentru opulență și domesticitate.

De ce a avut loc vânzarea peste Atlantic

Jonathan Rendell, vicepreședinte al Christie's Americas, a făcut lumină în ceea ce privește decizia de a organiza această licitație importantă la New York. El a menționat că expeditorii, care provin din ramura franceză a familiei Rothschild, au avut o dorință specifică de a organiza vânzarea la New York.

Această ramură a familiei a trăit în Statele Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a accentuat și mai mult legătura lor cu orașul. Rendell și-a exprimat încrederea în atractivitatea colecției, afirmând că aceasta ar fi avut rezultate excepționale oriunde.

Licitațiile s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile, cu o vânzare de seară pe 11 octombrie, urmată de două vânzări de o zi și o licitație live simultană, unde unele loturi au început la prețuri remarcabil de mici, chiar și de 100 de dolari, potrivit Christie's.

În ceea ce privește motivul pentru care familia a ales să se despartă de această colecție prețioasă, Rendell a speculat că ar fi putut fi o raționalizare și o schimbare de atitudine generațională. „Nu toată lumea trăiește ca un Rothschild din secolul al XIX-lea, nici măcar Rothschildii”, a remarcat el.

Această licitație a comorilor dinastiei Rothschild nu numai că a oferit o perspectivă rară asupra bogatei istorii a familiei, dar a oferit și pasionaților de artă și colecționarilor o șansă de a deține o parte din această moștenire.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri