Parlamentul sloven dezbate o nouă moţiune de cenzură împotriva guvernului, acuzat de subminarea statului de drept

Parlamentul sloven dezbate o nouă moţiune de cenzură împotriva guvernului, acuzat de subminarea statului de drept

Parlamentul sloven s-a reunit luni pentru a dezbate o moţiune de cenzură împotriva guvernului premierului conservator Janez Jansa, acuzat de opoziţie că profită de pandemia de coronavirus pentru a submina statul de drept, relatează France Presse.

"Sunteţi aici pentru a alege între o democraţie autoritară şi o Slovenie normală, constituţională şi democratică", a declarat Karl Erjavec, liderul partidului de opoziţie DESUS, în faţa parlamentarilor, la începerea dezbaterilor.

Votul asupra moţiunii este prevăzut spre sfârşitul zilei.

Este a doua tentativă în câteva săptămâni de înlăturare a premierului, o moţiune similară eşuând în ianuarie din cauza absenţei parlamentarilor de la vot.

Karl Erjavec a depus moţiunea de cenzură săptămâna trecută, în numele a cinci partide ale opoziţiei de centru stânga, care l-au propus drept candidat pentru funcţia de şef al guvernului.

După ce a guvernat Slovenia în două rânduri în anii 2000, Janez Jansa a revenit la putere la începutul lunii martie a anului trecut, în fruntea unei coaliţii. Guvernul precedent, compus din cinci partide, căzuse în ianuarie 2020 în urma disputelor interne.

El utilizează reţelele de socializare pentru a ataca media, iar criticii săi îi reproşează riscul "orbanizării" ţării, în aluzie la aliatul său ungar Viktor Orban, criticat pentru încălcări ale statului de drept.

Opoziţia îi reproşează că utilizează urgenţa sanitară pentru slăbi instituţiile statului.

Jansa a respins acuzaţiile la începutul dezbaterilor de luni, calificând moţiunea drept "farsă distructivă" şi "risipă a banilor contribuabililor".

"Guvernul nostru a făcut mult mai mult decât precedentul, în mult mai puţin timp, în condiţii epidemice mai dificile", a declarat Jansa.

Partidele care susţin moţiunea nu deţin decât 43 de locuri în parlament, dintr-un total de 90.

Alianţa condusă Janez Jansa şi-a pierdut majoritatea în parlament când partidul pensionarilor DESUS a decis să o părăsească în decembrie.

Totuşi, premierul afirmă că poate conta pe 47 de voturi în parlament, datorită sprijinului unui mic partid şi a doi reprezentanţi ai minorităţilor.

Cum votul este secret, opoziţia speră că unii deputaţi ai Partidul Modern de Centru (SMC), un partener al coaliţiei actuale, s-ar alătura eforturilor sale pentru a înlătura guvernul. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”