Parlamentul israelian a adoptat o parte a reformei judiciare contestate prin manifestaţii de stradă. Opoziția a boicotat votul

Parlamentul israelian a adoptat o parte a reformei judiciare contestate prin manifestaţii de stradă. Opoziția a boicotat votul

Parlamentul israelian a adoptat luni cu 64 de voturi din 120 o parte a legislației privind restructurarea puterii judecătoreşti prin restrângerea atribuţiilor Curţii Supreme, transmite dpa. Opoziția a boicotat votul părăsind sala, după 30 de ore de dezbateri în plen.

Mii de israelieni au protestat față de reforma judiciară inițiată de guvern FOTO EPA-EFE

Mii de israelieni au protestat față de reforma judiciară inițiată de guvern FOTO EPA-EFE

Legea face parte dintr-un pachet legislativ mai amplu inițial de coaliția de dreapta a premierului israelian Benjamin Netanyau și care a fost criticat de opoziție și de părți ale societății civile din cauza pericolului de subminare a democraţiei. Totodată, legislația privind restructurarea puterii judecătorești este contestată de șase luni prin manifestaţii de stradă.

Mii de protestatari au împânzit luni străzile din jurul Knesset, unde parlamentul israelian s-a reunit pentru a dezbate proiectul de lege. Au fost întâmpinați de efective ale poliției care au folosit tunuri de apă pentru a împrăștia mulțimea.

Prin adoptarea legii privind principul rezonabilității, Curtea Supremă nu se va mai putea pronunța împotriva unor decizii ale guvernului sau ale miniştrilor declarându-le drept "inadecvate". Contestatarii reformei susțin că prin această limitare a prerogativelor, Curtea Supremă nu va mai putea bloca potențiale decizii ce ar putea duce la corupţie şi la numiri sau demiteri arbitrare pentru funcţii cheie.

După 29 de săptămâni de proteste și opoziție publică în masă, Knesset-ul a dat luni undă verde unei legi care împiedică instanțele să revizuiască „rezonabilitatea” deciziilor guvernamentale și ministeriale, primul proiect de lege major din cadrul reformei judiciare inițiate de coaliția de guvernare care a devenit lege, scrie Times of Israel.

În timp ce ministrul israelian al Justiției a salutat Yariv Levin adoptarea legii drept „primul pas într-un proces istoric de corectare a sistemului judiciar”, liderul opoziției, Yair Lapid, a promis că o va contesta imediat la Înalta Curte de Justiție.

Astăzi, am văzut o demonstrație de slăbiciune fără precedent din partea lui Netanyahu. Nu există premier în Israel. Netanyahu a devenit marioneta extremiștilor mesianici”, a spus Lapid.

Oamenii care au ieșit în stradă nu au vrut decît să „răstoarne guvernul care a fost ales democratic”, a declarat luni ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir, liderul partidului Puterea Evreiască.

Efecte și reacția SUA

Susținătorii reformei judiciare argumentează că sistemul judiciar a devenit prea puternic și este controlat de stânga, relatează Bloomberg.

Totuși, aceasta a atras o opoziție acerbă din partea unei părți largi a societății israeliene, de la antreprenori în tehnologie la directori generali și rezerviști militari, care submina controalele democratice ale țării, statul de drept și economia.

Luni, rapoartele privind un potențial compromis între coaliția de guvernare și opoziție au întărit shekelul, dar acele câștiguri s-au inversat după vot. Moneda a scăzut cu 1,1%, până la 3,67 per dolar, luni după-amiază.

Grupurile de reflecție au avertizat că abordarea guvernului riscă să afecteze legăturile Israelului cu administrația președintelui american Joe Biden, care a îndemnat-o să ia timp și să creeze un consens.

„Este regretabil că votul de astăzi a avut loc cu cea mai mică majoritate posibilă”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, adăugând că administrația sprijină eforturile de a ajunge la un consens mai larg prin dialog.

Confruntarea fără precedent asupra unui singur act legislativ a ajuns să reprezinte o luptă mai largă asupra identității Israelului și asupra a ceea ce înseamnă o democrație evreiască. Oponenții se tem că legea este primul pas către o autocrație religioasă, în timp ce susținătorii consideră că permite ca vocile lor, cândva marginalizate, să fie auzite.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”