Parlamentul European cere Poloniei să restabilească dreptul la avort şi acuză ''politizarea'' justiţiei poloneze

Parlamentul European cere Poloniei să restabilească dreptul la avort şi acuză ''politizarea'' justiţiei poloneze

Parlamentul European a protestat joi din nou faţă de o decizie emisă anul trecut de Tribunalul Constituţional al Poloniei ce impune o interzicere aproape totală a avortului, considerând această hotărâre drept un exemplu de ''politizare'' a puterii judiciare, al ''colapsului sistemic'' al statului de drept şi ''ilegitimităţii'' Tribunalului Constituţional polonez, relatează agenţia EFE.

Legislativul european menţionează într-un comunicat referitor la o rezoluţie a sa că a cerut preşedintelui polonez Andrzej Duda să garanteze accesul ''rapid şi deplin'' al femeilor la avort. Până atunci, eurodeputaţii cer celorlalte state membre ale UE să coopereze şi să faciliteze accesul transfrontalier pentru a le asigura femeilor poloneze posibilitatea să efectueze avorturi sigur şi gratuit în sistemele de sănătate ale acestor ţări.

Reacţia Parlamentului European survine în contextul decesului unei femei poloneze în vârstă de 30 de ani, care a suferit un şoc septic după ce medicii i-au refuzat avortul.

De asemenea, în rezoluţia adoptată cu 373 de voturi pentru, 124 împotrivă şi 55 de abţineri, Parlamentul European susţine punctul de vedere al Bruxellesului în disputa cu Varşovia privind hotărârile Tribunalului Constituţional polonez şi statul de drept.

Acest tribunal a iritat în mod special instituţiile europene după ce a contestat întâietatea dreptului european asupra celui naţional printr-o decizie în care consideră că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia Poloniei şi a stabilit de asemenea ca fiind neconstituţională o decizie a Curţii de Justiţie a UE (CJUE) care cere Varşoviei să dizolve Camera disciplinară pentru judecători a Curţii Supreme. Această cameră este o nouă instituţie creată de guvernul conservator polonez în cadrul reformelor judiciare criticate de Comisia Europeană.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că Polonia trebuie să desfiinţeze această cameră disciplinară înainte ca Bruxellesul să-i aprobe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). ''Cred că este realizabil, sper că vom ajunge la un acord. Dar partea de reforme este o condiţie sine qua non'', a indicat Von der Leyen.

CJUE a dispus Poloniei în luna iulie să suspende imediat activităţile acestei camere, verdict neaplicat de Varşovia, astfel că instanţa europeană a emis în octombrie o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi.

Guvernul de la Varşovia promisese anterior că va dizolva respectiva cameră disciplinară, dar în cadrul unor reforme mai largi. Premierul polonez Matusz Morawiecki acuză un ''şantaj'' din partea instituţiilor europene şi consideră că unele dintre acestea ''îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate''. La rândul său, ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a declarat că ''Polonia nu poate şi nu trebuie să plătească niciun zlot (moneda poloneză - n.red.)'' din amenzile decise de CJUE, pentru că statul polonez nu trebuie să se supună ''fărădelegii''.

Înaintea amenzii legate de camera disciplinară, CJUE a mai stabilit o amendă împotriva Poloniei, de 500.000 de euro pe zi, pentru refuzul de a închide mina de lignit de la Turow.AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...