Parlamentul European a votat în favoarea unui spaţiu online mai sigur

Parlamentul European a votat în favoarea unui spaţiu online mai sigur

Parlamentul European şi-a adoptat joi poziţia privind proiectul de lege în legătură cu serviciile digitale, un pachet de măsuri care ar trebui să permită o mai bună reglementare a funcţionării platformelor şi interzicerea conţinuturilor ilegale online, relatează AFP.

Eurodeputaţii au adoptat, cu 530 de voturi pentru, 78 împotrivă şi 80 de abţineri, o versiunea modificată a 'Regulamentului privind serviciile digitale' ('Digital Services Act' - DSA), un proiect prezentat în decembrie 2020 de Comisia Europeană, pe care l-au completat în anumite aspecte.

"Preluăm din nou controlul asupra giganţilor internetului", a declarat raportoarea pe acest dosar, eurodeputata daneză Christel Schaldemose (Grupul Socialiştilor & Democraţilor), în cadrul dezbaterii de miercuri asupra acest text.

"Odată cu DSA, vom duce o luptă de fond împotriva acestui Vest Sălbatic care a devenit lumea digitală", a mai afirmat ea.

"Absenţa controlului asupra deciziilor câtorva mari platforme nu mai putea fi tolerată", a reacţionat şi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton. "Vom crea un sistem inovator, cu un principiu simplu: tot ce este interzis offline este interzis şi online", a explicat el.

Acest proiect de lege ar urma să modernizeze reglementarea europeană aplicabilă serviciilor digitale, care datează din 2000, o epocă în care reţelele de socializare şi smartphone-urile nu existau.

Textul urmăreşte să oblige giganţi precum Google, Facebook şi Amazon să atace conţinuturile ilegale, printre care incitarea la ură şi dezinformarea, şi să controleze bunurile vândute pe platformele lor (produsele contrafăcute sau periculoase).

Proiectul de lege impune de asemenea "transparenţă sporită" în privinţa algoritmilor folosiţi de aceste platforme. Textul prevede totodată instaurarea unor garanţii pentru reperarea abuzurilor sexuale sau a imaginilor fără consimţământul persoanelor în conţinuturi pornografice difuzate de utilizatori pe platforme.

Companiile care încalcă aceste dispoziţii ar putea primi amenzi în valoare de până la 6% din cifra lor anuală de afaceri.

Eurodeputaţii au completat textul Comisiei pentru a pune capăt colectării de date folosite în scopuri de a ajunge la minori sau persoane vulnerabile sau pentru a introduce o procedură de despăgubire a utilizatorilor lezaţi de platforme.

După votul din Parlamentul European, începe faza delicată a negocierilor cu statele membre, pentru a ajunge la o versiune finală a textului care apoi va fi supusă din nou votului eurodeputaţilor.

"Lupta nu s-a încheiat", a reacţionat eurodeputatul ecologist francez David Cormand.

"Trebuie să fim mai ambiţioşi când este vorba de a ataca algoritmii manipulatori şi modelele economice de diviziune ale companiilor Bigh Tech", a adăugat el, făcând apel la un text mai protector.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”