Parlamentul European a început procedura de ridicare a imunității eurodeputatei Marine Le Pen

Parlamentul European a început procedura de ridicare a imunității eurodeputatei Marine Le Pen

Parlamentul European (PE) a început miercuri o procedură care ar putea duce la ridicarea imunității eurodeputatei franceze Marine Le Pen, lidera Frontului Național și candidată în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța prevăzut pentru 7 mai, pentru presupusa utilizare defectuoasă a fondurilor publice ale Uniunii Europene, a declarat președintele legislativului european, Antonio Tajani, citat de Reuters.

Judecătorii francezi au solicitat PE să ridice imunitatea eurodeputatei franceze pentru a permite investigarea suplimentară a acuzațiilor privind angajarea fictivă a unor asistenți parlamentari ai Frontului Național (FN) la Parlamentul European.

Cererea 'a fost înaintată comisiei de afaceri juridice a Parlamentului European, care se ocupă de aceste chestiuni', a explicat Tajani.

Acest pas marchează începerea oficială a procedurii de ridicare a imunității europarlamentare.

În această anchetă, judecătorii de instrucție francezi încearcă să afle dacă Frontul Național a organizat un sistem pentru remunerarea membrilor și angajaților FN în Franța cu fonduri publice ale Uniunii Europene, prin intermediul contractelor de asistenți la Parlamentul European.

''În urma concluziilor unei anchete desfășurate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), administrația Parlamentului European a fost informată că o sumă de 340.000 de euro a fost încasată în mod necuvenit de doi asistenți parlamentari ai deputatei europene Marine Le Pen. După ce acesteia i s-a oferit posibilitatea de a aduce orice observație utilă, Parlamentul a decis, respectând reglementările financiare europene în vigoare, să recupereze suma'', a indicat PE într-un comunicat, la începutul lunii februarie.

Raportul final al OLAF în acest caz a fost transmis în iulie 2016 președintelui de la acea vreme al Parlamentului European, Martin Schulz.

Regulamentul Parlamentului European prevede că asistenții europarlamentari cu normă întreagă nu au voie să desfășoare o activitate plătită pentru un partid politic național și că asistenții part-time trebuie să aibă și un al doilea loc de muncă. Fiecare dintre cei 751 de membri ai Parlamentului European are dreptul la suma de 23.400 euro lunar pentru remunerarea personalului angajat la biroul din Bruxelles și în țara de origine, la care se adaugă 4.342 euro lunar cheltuieli de birou.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”