Parlamentul European a adoptat reforma privind drepturile de autor pe piaţa unică digitală

Parlamentul European a adoptat reforma privind drepturile de autor pe piaţa unică digitală

Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Parlamentul European a adoptat marţi, cu 348 de voturi pentru şi 274 voturi împotrivă reforma europeană a drepturilor de autor pe internet, un text foarte aşteptat de media şi lumea culturală, dar contestat de platformele americane şi susţinătorii libertăţii internetului.

Mai întâi legislativul comunitar a votat împotriva propunerii de respingere a propunerii Comisiei Europene, dar şi, la limită, împotriva unei solicitări a eurodeputatei austriece Evelyn Regner (SPO, grupul S&D), făcută în numele a 38 de eurodeputaţi, ca amendamentele la acordul provizoriu să fie supuse la vot individual.

În cele din urmă, reforma propusă de Comisia Europeană în septembrie 2016 a fost adoptată, cu 348 de voturi pentru, 274 împotrivă şi 36 de abţineri.

"În pofida campaniei costisitoare a marilor jucători din domeniul tehnologiei, noile reguli reprezintă un acord larg asupra nevoii unui mecanism funcţional de protecţie a proprietăţii în era digitală", a declarat raportorul Axel Voss, din grupul PPE din PE, citat într-un comunicat.

El a dat asigurări că directiva nu schimbă regulile jocului, ci le face pe cele actuale aplicabile. "Ceea ce era legal să postezi înainte de directivă, va rămâne legal după adoptarea Directivei. (...) Acordurile de copyright încheiate între platforme şi deţinătorii de drepturi vor exclude eventualitatea ca utilizatorii să fie traşi la răspundere pentru încălcarea copyrightului", a adăugat el.

După trei ani de negocieri intense între Parlamentul European şi statele membre, acordul provizoriu prevede aplicarea şi în mediul online a drepturilor şi obligaţiilor legislaţiei privind drepturile de autor. Noile reguli oferă posibilitatea autorilor şi editorilor de presă de a negocia drepturile de autor cu platforme de internet precum YouTube şi agregatori de ştiri ca Google News sau Facebook.

De asemenea, au fost introduse mai multe garanţii pentru a se asigura că internetul rămâne un spaţiu caracterizat de libertatea de expresie.

Acordul doreşte, de asemenea, să faciliteze folosirea materialelor cu drept de autor în scopul cercetării efectuate prin intermediul prelucrării de text şi date, eliminându-se astfel un dezavantaj competitiv important cu care se confruntă în prezent cercetătorii. Se stipulează faptul că restricţiile cauzate de drepturile de autor nu se aplică conţinutului utilizat în scop educaţional sau pentru ilustrare.

În ziua votului, în faţa sediului Parlamentului European de la Strasbourg s-au distribuit materiale promoţionale pentru votarea directivei copyright, precum difuzarea unui ziar de opt pagini cu titlul "#Yes2Copyright", şi a avut loc chiar un scurt concert. AGERPRES/(editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...