Parlamentul ceh refuză prelungirea stării de urgenţă
Deputaţii cehi au votat joi împotriva prelungirii stării de urgenţă, solicitată de guvernul minoritar al prim-ministrului populist Andrej Babis în încercarea de a ţine sub control o explozie a numărului de infecţii de COVID-19, notează AFP.
Votul a avut loc în timp ce Germania vecină a anunţat închiderea frontierelor sale, cu câteva excepţii, cu Cehia şi regiunea austriacă Tirol, care au rate de infecţie ridicate cu variante extrem de contagioase ale coronavirusului.
Premierul miliardar Andrej Babis ceruse parlamentului să prelungească dincolo de 14 februarie starea de urgenţă instituită la 30 septembrie, care autorizează guvernul să desfăşoare armata şi pompierii sau să ţină închise majoritatea magazinelor pentru a combate pandemia.
Dar numai 48 de deputaţi din cei 106 prezenţi au votat pentru prelungirea acesteia. "Vom intra în istorie ca o ţară care s-a demobilizat în mijlocul unui război", le-a declarat parlamentarilor ministrul de interne, Jan Hamacek.
Ministrul sănătăţii, Jan Blatny, a avertizat la rândul său că situaţia epidemică se va deteriora în mai puţin de două săptămâni şi va lovi din greu spitalele din ţară, deja supraaglomerate.
Cehia, ţară din UE cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat în ultimele luni rate de infecţie cu coronavirus printre cele mai mari din lume.
Ţara a numărat un milion de cazuri confirmate şi 18.000 de decese de la începutul pandemiei, în timp ce numărul de noi cazuri zilnice a atins recent pragul de 10.000.
Guvernul a decis joi să închidă cele mai afectate trei districte din ţară, detaşând aproximativ 600 poliţişti pentru a efectua controale aleatorii.
Un sondaj publicat miercuri a evidenţiat scepticismul larg răspândit în ţară cu privire la pandemie: mai puţin de jumătate dintre cehi spun că ar rămâne acasă dacă ar prezenta simptome ale COVID-19.
Un număr din ce în ce mai mare de persoane ignoră restricţiile guvernamentale în ţară, unele baruri şi restaurante, precum şi staţiuni de schi, fiind deschise, în pofida lockdown-ului impus de autorităţi. AGERPRES