Parlamentul Bulgariei a votat pentru preluarea controlului asupra unui terminal petrolier de la compania rusească Lukoil
În ianuarie, legislatorii bulgari au adoptat o decizie care deschide calea pentru ca guvernul să preia operarea rafinăriei pentru o perioadă de până la un an.
Parlamentul din Bulgaria
Parlamentul Bulgariei a votat vineri pentru a pune capăt concesiunii acordate companiei petroliere rusești Lukoil (LKOH.MM) pentru a administra terminalul petrolier Rosenets din apropierea portului Burgas de la Marea Neagră, o măsură care, speră legislatorii, va accelera intrarea țării în spațiul Schengen, care nu are frontiere, potrivit reuters.com.
Proiectul de lege, susținut de 144 de deputați în parlamentul de 240 de demnitari, stipulează că Lukoil va putea să opereze terminalul petrolier după încetarea concesiunii, dar trebuie să plătească taxe guvernului bulgar. De asemenea, proiectul de lege prevede că această concesiune se va încheia în termen de o săptămână.
Portul Rosenets, situat în apropiere de Burgas, este singurul terminal petrolier specializat de pe coasta bulgară a Mării Negre. Acesta se află sub controlul Lukoil din 2011, când compania rusă a primit o concesiune pe 35 de ani.
Terminalul deservește singura rafinărie din Bulgaria, Neftochim Burgas, care are o capacitate de prelucrare de 196.000 de barili pe zi și care este deținută tot de Lukoil. În ianuarie, legislatorii bulgari au adoptat o decizie care deschide calea pentru ca guvernul să preia operarea rafinăriei pentru o perioadă de până la un an.
În propunerea sa în fața parlamentului, partidele GERB (centru-dreapta), Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică (PP-DB) și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți au declarat că încetarea concesiunii ar împiedica Rusia să folosească facilitățile bulgare pentru a-și finanța războiul din Ucraina.
De asemenea, ar asigura aplicarea sancțiunilor UE, ajutând candidatura Bulgariei la Schengen, a declarat copreședintele PP-DB, Kiril Petkov, înainte de vot. Bulgaria speră să fie admisă încă din toamna acestui an.
"Obiectivul nostru strategic este să intrăm în Schengen, iar acesta este un pas important în acest sens. Acest lucru ... este, de asemenea, în conformitate cu ... sancțiunile ... UE" împotriva Rusiei, a declarat Petkov.
Într-o declarație de joi, rafinăria Lukoil Neftochim a declarat că va cere protecție în instanță împotriva deciziei Parlamentului.
Miercuri, președintele pro-rus al Bulgariei, Rumen Radev , a criticat, de asemenea, această măsură.
"Propunerea de a rezilia concesiunea ... este încă o idee pripită și greșită a liderilor politici", a declarat el reporterilor.
Sursa: adevarul.ro