Parlamentul a adoptat declarația de susținere a Ucrainei: Federația Rusă să înceteze războiului de agresiune
Parlamentul a adoptat astăzi, în plenul comun, o declarație de susținere a Ucrainei în contextul împlinirii a unui an de la declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse. Documentul condamnă ferm războiul de agresiune al Rusiei împotriva unui stat suveran.
În declarația de susținere a Ucrainei se arată, potrivit Agerpres, că Federația Rusă a declanșat unilateral și neprovocat războiul împotriva țării vecine, escaladând încălcările anterioare ale suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, prin anexarea ilegală, în 2014, a Crimeii.
„Federaţia Rusă desfăşoară o invazie militară masivă asupra statului ucrainean, însoţită de crime împotriva populaţiei civile ucrainene, atacarea sistematică a infrastructurii energetice, dezinformare şi propagandă pe scară nemaiîntâlnită până acum, precum şi de o retorică mincinoasă care încearcă să ascundă adevărul cu privire la războiul de cucerire dus în Ucraina, cu încălcarea Cartei ONU, a dreptului internaţional şi a principilor care guvernează relațiile între state. Se agravează tragedia umanitară a populaţiei civile ucrainene, suferinţele, fără precedent in istoria Europei, de după al Doilea Război Mondial, a milioane de oameni, fiind provocate deliberat de agresorul rus în cadrul unei strategi premeditate, cinice şi brutale de zdrobire a întregi naţiuni ucrainene", se arată în declaraţie, potrivit sursei citate.
Documentul adoptat de Parlament arată că „asistăm la perpetuarea retoricii agresive şi iresponsabile a Federaţiei Ruse cu privire la continuarea războiului împotriva Ucrainei şi la potenţiala utilizare a arsenalului nuclear, cu ameninţări la adresa altor state suverane, inclusiv membre NATO".
Parlamentul reafirmă sprijinul ferm al României pentru lupta eroică a statului și a poporului ucrainean și își exprimă respectul pentru curajul, demnitatea și rezistența manifestată de armata ucraineană și de populația civilă.
„Cerem Federaţiei Ruse să pună, fără întârziere, capăt războiului şi să îşi retragă de urgenţă toate forţele militare şi echipamentele de pe întreg teritoriul Ucrainei, în frontierele recunoscute internaţional. Subliniem, încă o dată, că toate încercările de schimbare prin forţa a graniţelor Ucrainei, prin deciziile de anexare ilegală a unor regiuni ale Ucrainei, începând cu 2014, reprezintă încălcări flagrante ale Cartei ONU, ale dreptului internaţional, precum şi ale independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei. Solicităm Federaţiei Ruse să colaboreze necondiţionat cu organizaţiile internaţionale şi cu Curtea Penală Internaţională sesizată cu anchetarea şi judecarea crimelor de război, a crimelor împotriva umanităţii şi a genocidului săvârşite împotriva Ucrainei şi susţinem demersurile internaţionale (...) de înfiinţare a unui mecanism jurisdicţional pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de săvârşirea crimei de agresiune", se transmite prin declaraţie, potrivit Agerpres.
Declarația de susținere a Ucrainei a fost adoptată cu 285 de voturi „pentru”, cinci voturi „împotrivă” și două abțineri.
Scandal la adoptarea declarației
Dezbaterile din plenul comun s-au transformat într-un scandal în urma declarațiilor senatoarei Diana Șoșoacă și a deputatului Mihai Lasca. Fostei senatoare AUR i-a fost oprit microfonul în timpul intervenției.
„Tot ceea ce ne informează domnul preşedintele lor, pentru că pe mine nu mă reprezintă, un preşedinte cu cetăţenie germană care face interesele Austriei şi Germaniei, care vinde ţara pentru un post la NATO pe care nu îl mai apucă, este inacceptabil ca în acest moment să fim informaţi că pe teritoriul naţional s-a dislocat forţa de răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată”, a declarat Diana Șoșoacă de la la tribună, potrivit News.ro .
Sursa: adevarul.ro