Parlamentul a adoptat bugetul pe 2023. Ciucă: Proiectul vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei

Parlamentul a adoptat bugetul pe 2023. Ciucă: Proiectul vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri, 14 decembrie, proiectele Legii bugetului de stat pe 2023 și cel al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, cu o zi mai devreme față de când era programat votul. 

Deputații și seenatorii au adoptat cu o zi mai devreme proiectul bugetului pentru 2023 FOTO Arhivă

Deputații și seenatorii au adoptat cu o zi mai devreme proiectul bugetului pentru 2023 FOTO Arhivă

Proiectul Legii bugetului de stat a fost adoptat de senaturi și deputați în plenul reunit cu 251 voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi trei abţineri, cu o zi mai devreme față de când era programat inițial votul final pe proiect. 

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe anul 2023 a primit 279 de voturi „pentru”, 121 „împotrivă” şi doi parlamentari s-au abținut.

Potrivit calendarului aprobat în ședința Birourilor Permanente Reunite, votul final pentru bugetul pe 2023 trebuia să aibă loc într-o ședință de plen reunit, joi, separată de cea în care a avut loc dezbaterea pe amendamente. 

În perioada 12-14 decembrie, de luni până miercuri, bugetul de stat a fost dezbătut în comisiile de specialitate ale Parlamentului, care au dat rapoarte, termenul de depunere a rapoartelor de către comisiile reunite pentru buget, finanţe fiind miercuri, ora 10.00.

Ciucă: Este un buget realist și echilibrat

Doresc să vă mulţumesc foarte mult pentru dezbaterea bugetului de stat, pentru efortul pe care l-aţi făcut ca în această perioadă să avem bugetul aprobat. E pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie”, a afirmat șeful Executivului. 

Premierul a ținut să menționeze că proiectul propune „un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei”.

Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili”, a mai afirmat Ciucă în plenul reunit.  

Venituri supraestimate la bugetul de stat și gafă a Ministerului Finanțelor 

Proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2023 au fost aprobate de Guvern la finalul săptămânii trecute. 

După publicarea proiectului bugetului de stat pentru anul următor, sindicaliștii au cerut majorarea bugetul alocat învăţământului

În același timp, bugetul alocat sportului românesc a crescut pentru 2023 la 581,5 milioane de lei (peste 116 milioane de euro). În 2022, bugetul sportului a fost de 521,5 milioane de lei. Dincolo de această creștere, Ministerul speră să primească alocări suplimentare pe parcursul anului. 

Totodată, Consiliul Fiscal a apreciat drept probabilă încasarea unor venituri mai mici comparativ cu ţintele asumate în proiectul de buget, de circa 11,3 miliarde de lei, reprezentând circa 0,73% din PIB.

Publicarea proiectelor a scos la suprafață și o gafă în proiectul bugetului pe 2023, fiind semnalat faptul că în varianta inițială a legii bugetului apar formulări specifice propagandei ruse privind războiul din Ucraina.

După sesizarea erorii în spațiul public, Ministerul Finanțelor a corectat proiectul, iar ministrul Adrian Câciu le-a luat apărarea colegilor săi spunând că au lucrat până la 4 dimineață să scrie toate documentele. 


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…