Parlamentarii au adoptat proiectul de hotărâre pentru modificarea regulamentului Comisiei de control a activității SRI

Parlamentarii au adoptat proiectul de hotărâre pentru modificarea regulamentului Comisiei de control a activității SRI

Senatorii și deputații au adoptat, miercuri, în ședință, proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Parlamentului României nr.30/1993 privind organizarea și funcționarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.

Au votat ''pentru'' 228 de parlamentari, 43 de au votat ''împotrivă'', iar doi s-au abținut.

Printre modificările adoptate se află obligația SRI să răspundă solicitărilor comisiei parlamentare, într-un termen rezonabil, de 7 zile. În cazul în care termenul este depășit, SRI trebuie să răspundă motivat, în perioada de 7 zile, de ce dorește prelungirea termenului la răspunsurile pe care comisia le adresează. De asemenea, se introduce obligația persoanelor invitate la comisie să prezinte membrilor acestui for aspecte pe care le consideră necesare sau care sunt solicitate.

Deputatul PNL Cezar Preda a anunțat că parlamentarii liberali nu susțin proiectul, apreciind că prin aceste modificări Comisia SRI se politizează.

"Ne aflăm în decurs de patru luni la o nouă modificare a hotărârii noastre, lucru neobișnuit, mai ales în condițiile în care pentru elaborarea modificărilor la vechea hotărâre s-a lucrat ani de zile și a fost bine că a existat voința politică să o realizăm. Ați urmărit și dumneavoastră., ca noi toți de altfel, marile probleme care sunt pe canalele de media cu privire la modul în care această comisie funcționează. Ea nu mai are timp să se ocupe de ceea ce înseamnă amenințările terorismului, de ceea ce înseamnă migrația care explodează în fiecare zi, ea nu mai are timp să se ocupe de problemele strict legate de codul nostru albastru de securitate. Ea devine un balon de secrete la care vin fiecare dintre cei care au probleme să le comunice. (...) Dacă această comisie merge în drumul politizării ei, eu vreau să vă spun că avem cu toții o problemă foarte mare, pentru că această comisie când fac controlul parlamentar face nu în sensul de a se substitui justiției României, ci face în sensul de a face ca acest serviciu să funcționeze legal și eficient pentru securitatea noastră (...) În general, această comisie nu a avut putere și opoziție, a avut timp de 20 de ani un consens în ceea ce privește nevoile de securitate. Dar nu trebuie să facem din această comisie politizarea SRI — acesta este cel mai grav lucru pe care îl poate face un parlamentar al României", a spus Cezar Preda.

Parlamentarii USR s-au pronunțat în favoarea proiectului, a anunțat deputatul Uniunii Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu.

"Cred că suntem cu toți de acord că starea de legalitate a tuturor activităților instituțiilor private și publice este un fundament necesar pentru o Românie modernă și puternică. Comisia de control asupra activității SRI trebuie să vegheze la activitatea acestui serviciu pe mai multe paliere", a apreciat deputatul USR.

El a exemplificat între altele că parlamentarii comisiei trebuie să prevină și să sancționeze imediat orice abuz comis în numele siguranței naționale și mai ales să încurajeze reforma în acest serviciu, astfel încât pentru îndeplinirea siguranței naționale SRI să aibă la dispoziție un cadru legal adecvat și mai ales să-și desfășoare activitatea eficient din punct de vedere economic.

"Prin aceste modificări ale regulamentului, prin care și grupul USR a contribuit, Comisia de control va avea pârghii suplimentare pentru exercitarea mandatului legal care este atribuit. Totuși, cine ne păzește de cel care ne păzește de SRI? Altfel spus, grupul parlamentar USR va veghea ca aceasta comisie să-și respecte întocmai mandatul legal și doar legal. Grupul parlamentar USR va vota 'pentru'", a precizat deputatul USR.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele de ședință, a salutat noile modificări, apreciind că a venit momentul ca această comisie "să înțeleagă cu adevărat menirea".

"Mă număr printre cei care am avut impresia, în ultimii 10-12 ani, că această comisie de control a SRI ar fi trebuit să se intituleze mai degrabă comisia pentru controlul SRI-ului asupra Parlamentului. Și cred că a venit momentul ca aceasta comisie să înțeleagă cu adevărat menirea și să-și intre în atribuții. Salut propunerile de modificări care sunt făcute și propuse votului", a afirmat Tăriceanu.

Cezar Preda a intervenit din nou și s-a exprimat împotriva acelor articole conform cărora Comisia poate invita la ședințele sale orice persoană despre care are date că ar putea deține informații relevante în ceea ce privește sfera de activitate a comisie, dar și cele care prevăd obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la audieri.

"Deci poți să chemi pe oricine vrei care crezi tu că ar avea documente, nu că ar vrea el. Și nu numai asta. (...) Persoanele prevăzute la alin. 4 au obligația de a se prezenta la audieri. E a doua oară când facem greșeala asta pentru care am ținut agenda publică patru luni. Noi obligăm printr-un regulament al unei comisii să vină cineva, dar dacă nu vine, noi nu avem sancțiuni, pentru că nu există prevăzute. Deci noi vrem și comisia de control al SRI să devină de fapt o 'comisie Apartamentul'. Asta este dorința? Noi votăm împotrivă", a spus Preda.

Președintele Comisiei SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, s-a declarat mirat de atitudinea lui Cezar Preda, afirmând că în cadrul comisiei, când s-au discutat aceste modificări, acesta "era constructiv". În sprijinul argumentelor pentru noile modificări, Manda a povestit apoi un caz: "Dl. Toni Greblă a mers la televizor și a spus lucruri care vizează activitatea comisiei noastre despre SRI. L-am invitat de două ori până acum și spune că nu vrea să vină la comisie. Trăim într-o situație în care orice om poate să apară în spațiul public, să acuze SRI, și să rămână asupra SRI o serie de acuze neprobate. Am considerat că este oportun ca să vină la comisie, să prezinte probe, să verificăm, dacă se dovedesc că sunt adevărate, să luăm măsuri, dacă nu, să prezentăm publicului că sunt doar chestiuni care sunt aruncate în spațiul public".

"În altă ordine de idei, în cadrul audierilor persoanele care au venit au spus despre alte persoane despre care știu că au probe, materiale, informații, pe care le putem solicita și pe care le putem evalua noi sau să cerem de la SRI dacă sunt adevărate. Cred că este o propunere bună pentru buna funcționare a comisiei, în contextul în care vrem să aflăm adevărul și să avem un punct de vedere corect, legal, normal și pertinent", a argumentat Manda.

Potrivit noului regulament de funcționare al Comisiei comune permanente a Parlamentului pentru exercitarea controlului asupra activității SRI, ședințele comisiei se pot desfășura independent de programul de lucru al comisiilor permanente, dar nu în același timp cu ședințele de plen ale Camerei Deputaților și Senatului ori a ședințelor de plen ale celor două Camere reunite. Prin excepție de la această modificare, ședințele sau activitățile Comisiei se pot desfășura în același timp cu ședința de plen a Camerei Deputaților, a Senatului ori a ședințelor de plen ale celor două Camere reunite, cu aprobarea Birourilor permanente, după caz. Comisia poate invita la ședințele sale orice persoană despre care are date sau ar putea deține informații relevante în ceea ce privește sfera de activitate a Comisiei. Persoanele prevăzute la acest alineat au obligația de a se prezenta la audieri.

De asemenea, deplasările membrilor și funcționarilor publici parlamentari ai Comisiei la unitățile teritoriale ale SRI, precum și la alte activități care sunt de competența Comisiei se efectuează cu validarea Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, decontarea cheltuielilor efectuându-se pe baza documentelor justificative.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”