Parlamentare2020/BEC: Misiunile diplomatice asigură materialele pentru vot, dacă nu ajung din ţară până pe 4 decembrie
Biroul Electoral Central a decis, marţi, că misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor asigura ştampilele şi tipărirea buletinelor de vot, a listelor electorale permanente şi a altor tipizate necesare românilor din diaspora la alegerile parlamentare, în cazul în care aceste materiale nu vor ajunge la birourile electorale ale secţiilor din străinătate până în 4 decembrie.
Potrivit unei decizii adoptate marţi de BEC, MAE va informa, până la 1 decembrie, Biroul electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării în legătură cu toate situaţiile în care materialele necesare desfăşurării votării transmise către secţiile din străinătate nu pot fi predate birourilor electorale până în 4 decembrie, inclusiv.
Biroul electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români din afara ţării stabileşte, prin decizie, în 2 decembrie, care sunt aceste secţii.
În aceste situaţii, misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor asigura tipărirea buletinelor de vot, a listelor electorale permanente, a formularelor pentru încheierea proceselor verbale privind consemnarea rezultatelor votării, precum şi a altor tipizate necesare. De asemenea, ştampilele electorale vor fi confecţionate pe plan local, prin grija misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.
Totodată, Biroul electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români din afara ţării va transmite, prin mijloace electronice, misiunilor diplomatice machetele buletinelor de vot.
În cazul în care în ţara în care sunt organizate secţii de votare, România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular, aceste machete vor fi transmise preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare respective, care se vor îngriji de tipărirea acestora.
Numărul buletinelor de vot care vor fi tipărite va fi acelaşi cu cel care trebuia primit din ţară, iar tipărirea va fi făcută pe hârtie albă, format A4, cu cerneală neagră. Pe verso-ul buletinelor de vot se aplică ştampila misiunii diplomatice sau a oficiului consular sau a secţiei de votare.
Cu această ocazie, se încheie un proces-verbal în care se consemnează datele de identificare a mijlocului tehnic utilizat pentru imprimare, ora începerii şi finalizării imprimării şi numărul buletinelor de vot imprimate. La fel în privinţa confecţionării ştampilelor electorale se încheie un proces verbal cu numărul acestora şi data recepţiei lor.
În situaţia în care buletinele de vot şi ştampilele transmise din ţară ajung până în 5 decembrie, ora 7,00, la biroul electoral al secţiei de votare din străinătate, se utilizează acestea în procesul de votare, iar cele tipărite şi confecţionate local se anulează, respectiv, se sigilează într-un plic. După această dată, se folosesc materialele procurate local. AGERPRES