Parlamentare2020 / Stelian Ion: Parlamentul a devenit un paravan pentru tot felul de personaje care au săvârşit infracţiuni

Parlamentare2020 / Stelian Ion: Parlamentul a devenit un paravan pentru tot felul de personaje care au săvârşit infracţiuni

Parlamentul a devenit, în ultimii ani, "un paravan pentru tot felul de personaje care au săvârşit infracţiuni" şi care s-au ascuns în spatele imunităţii parlamentare pentru a bloca anchetele, a afirmat deputatul USR Stelian Ion, care a reafirmat că în viitoarea legislatură iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", blocată acum în Parlament, va fi literă în Constituţie.

"Fără penali în funcţii publice va fi literă în Constituţie şi acesta este angajamentul pe care ni-l luăm nu doar faţă de milionul de români care au semnat această iniţiativă şi care sunt iniţiatorii şi promotorii acesteia, ci faţă de toţi români. Va deveni literă în Constituţie şi pe viitor vom reuşi să aducem acest principiu de bun simţ în legislaţia noastră - acela în care dacă ai fost prins şi ai fost condamnat definitiv pentru o infracţiune cu intenţie, să nu mai poţi fi ales în demnităţile publice, în funcţiile publice la nivel local, dar şi la nivel central, în Parlament, nici ca preşedinte al României, până nu intervine o cauză care înlătură aceste efecte ale condamnării. Acest proiect a trecut de filtrul analizei CCR, rămâne doar să fie deblocat în Parlament şi în viitoarea legislatură (...), astfel încât să putem organiza Referendumul pentru modificarea Constituţiei", a declarat deputatul, joi, într-o conferinţă de presă, unde a vorbit despre obiectivele USR pentru justiţie cuprinse în programul de guvernare.

Potrivit acestuia, într-un stat normal, democratic, parlamentarii care au comis infracţiuni nu se ascund în spatele imunităţii.

"În ultimii ani, Parlamentul a devenit un paravan pentru tot felul de personaje care au săvârşit infracţiuni şi care s-au ascuns în spatele imunităţii parlamentare pentru a bloca anchetele - un lucru de neacceptat, care pe viitor va fi înlăturat. Avem acest proiect de revizuire a Constituţiei şi cu privire la imunitatea parlamentarilor. Într-un stat normal, într-un stat democratic, în care corectitudinea este pe primul plan, parlamentarii nu se ascund în spatele acestei imunităţi. Imunitatea trebuie să opereze doar cu privire la votul exprimat şi la opiniile politice exprimate. Nu există niciun motiv pentru care un parlamentar bănuit de săvârşirea unei infracţiuni să nu poată fi reţinut, percheziţionat să nu poată fi supus unei măsuri preventive a arestului, dacă există, bineînţeles, indicii temeinice în acest sens. Aşa încât propunerea noastră este de eliminare a acestei imunităţi, să nu mai vedem în viitor parlamentari făcându-şi cruciuliţe cu mir prin Parlament şi sperând să blocheze anchetele justiţiei. Parlamentul trebuie să fie unul curat", a susţinut Stelian Ion.

Andrei Lupu, candidat USR PLUS, care a punctat la rândul său câteva dintre obiectivele USR pe justiţie, a anunţat că una dintre condiţiile Alianţei USR PLUS pentru o viitoare coaliţie de guvernare este depolitizarea tuturor sectoarelor publice, în primul rând cel al administraţiei publice.

"Am urmărit şocaţi cazul de la Mureş, unde un funcţionar public, ajuns acolo în baza unor criterii profesionale, a fost forţat politic să-şi dea demisia, astfel încât în locul lui să fie numit un om de partid, fără niciun fel de experienţă în domeniu. (...) Pentru USR PLUS astfel de lucruri nu mai au ce căuta în România. Este o condiţie esenţială pentru viitoarea coaliţie de guvernare din care vom face parte să impunem depolitizarea în toate sectoarele statului român şi ne referim în primul rând la administraţia publică. (...) Orice sector de activitate trebuie să înceapă prin depolitizare - a şcolilor, a spitatelor şi a sănătăţii în general, depolitizarea administraţiei, culturii, sportului şi a oricărui sector în care statul este implicat", a declarat Andrei Lupu.

Un alt obiectiv al USR este ca cei care sunt numiţi judecători ai CCR să nu fi făcut parte dintr-un partid politic în ultimii 9 ani.

"A devenit o obişnuinţă în România ca partidele să-şi răsplătească parlamentarii la al treilea, al patrulea mandat, cu un post călduţ la CCR. Dacă partidele nu se pot abţine de la un astfel de obicei, trebuie să impunem noi o interdicţie pentru asta Mai mult, trebuie să limităm posibilitatea politicului de a numi oameni la CCR Şi tocmai de aceasta justiţia trebuie să poată numi, prin CSM, o treime dintre judecători de la CCR. (...) Pe viitor, vrem să fie respectate recomandările Comisiei Europene din cadrul MCV şi asta înseamnă ca procurorii şefi, procurorul general să fie numiţi în baza unui concurs organizat de către CSM şi ulterior preşedintele să joace doar un rol formal prin emiterea unui decret de numire", a adăugat Lupu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Foarte interesante amănunte...