Parlament: Pleşoianu, la dezbaterea raportului comisiei de anchetă - Statul paralel este sufrageria lui Gabriel Oprea

Parlament: Pleşoianu, la dezbaterea raportului comisiei de anchetă - Statul paralel este sufrageria lui Gabriel Oprea

Statul paralel este sufrageria lui Gabriel Oprea, a declarat, luni, în plenul Parlamentului, deputatul PSD Liviu Pleşoianu, la dezbaterea raportului Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

"În ceea ce priveşte seara alegerilor prezidenţiale din 2009, lucrurile sunt cât se poate de clare şi, ca o ironie a sorţii, lucrurile au devenit clare numai din ordonanţa de clasare de la Parchetul general condus de Augustin Lazăr. Şi anume că doamna Kovesi, domnul Coldea, domnul Maior au fost acasă la domnul Oprea în seara alegerilor prezidenţiale. Din punctul meu de vedere, simpla prezenţa a acestor persoane într-o seară precum seara alegerilor prezidenţiale, la un om politic care urma să devină ministru în Cabinetul Boc în câteva zile, este un fapt de o maximă gravitate", a afirmat Pleşoianu.

El a apreciat că "sufrageria" lui Gabriel Oprea este "imaginea perfectă a ceea ce a însemnat statul paralel".

"Statul paralel este sufrageria domnului Gabriel Oprea. Nu există o imagine mai bună, este imaginea perfectă în sens negativ, dar perfectă a ceea ce a însemnat statul paralel în această ţară: sufrageria domnului Gabriel Oprea. Eu nu cred că este un om normal în această ţară care să considere firesc faptul că procurorul general al României şi primii doi oameni ai SRI se deplasează în seara alegerilor prezidenţiale la un om politic unde erau şi alţi oameni politici, în condiţiile în care toţi oamenii politici din acea seară se aflau în tabăra preşedintelui Traian Băsescu care candida pentru un nou mandat şi doamna Kovesi, domnul Coldea erau numiţi de acelaşi preşedinte şi candidat Traian Băsescu", a adăugat Liviu Pleşoianu.

El a propus constituirea unei noi comisii de anchetă.

"Se impune să ne asumăm în Parlamentul României, cu atât mai mult cât este Anul Centenarului, să ne asumăm constituirea unei comisii de anchetă care să investigheze modul în care această ţară a fost luată ostatică de către persoane care au decis cine are dreptul de viaţă şi cine nu în politica din România, cine are dreptul să trăiască în lumea afacerilor, în capitalul autohton românesc. Cred că suntem datori faţă de ţară să constituim o astfel de comisie pentru că sufrageria domnului Oprea este emblematică pentru ceea ce înseamnă statul paralel în România", a mai spus Pleşoianu.

Parlamentul dezbate raportul comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Concluziile raportului au fost prezentate de preşedintele comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea.

"Concluzia raportului este că au fost acţiuni concertate, acţiuni de schimbare a şefilor de prefecturi şi a şefilor de deconcentrate din teritoriu cu intenţia de a modifica rezultatul votului dacă era necesar, dar neavând buletinele de vot nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem deduce că au fost aceste acţiuni, că au avut loc, că s-a încălcat legea şi că au avut scopul de a influenţa rezultatul votului", a afirmat Oana Florea.

Potrivit acesteia, "cu privire la sufrageria" lui Gabriel Oprea, au fost audiate mai multe persoane, dintre care unele au refuzat să se prezinte la comisie, altele au răspuns în scris, fără să spună nimic, în timp ce alţii au menţionat că au răspuns la Parchet.

"Nu am fost foarte ajutaţi în a găsi răspunsuri în această privinţă. În schimb, conform ordonanţei din 20 iunie 2017 de clasare a dosarului, am aflat că în casa domnului Oprea, în noaptea de 16-17 noiembrie 2009, au participat persoane cu funcţii de conducere în autorităţile publice, printre care George Maior, Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi, Dan Andronic, Niculae Onţanu şi Anghel Iordănescu. Având în vedere că vorbim de persoane cu funcţii în stat şi că aceste persoane nu au vrut să vorbească despre scopul în care se aflau acolo, face să planeze suspiciunea că în seara alegerilor acele persoane s-au întâlnit la un eveniment privat cu scopul de a influenţa rezultatul votului. Cu toate acestea, din probele administrate în cadrul anchetei, nu se poate trage o astfel de concluzie", a explicat preşedintele comisiei de anchetă. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri