Parlament - învestire Guvern/Orban: Susţinem alegerile anticipate, cu condiţia să existe un pact politic
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat luni, în plenul Parlamentului, că guvernul liberal susţine alegerile anticipate, cu condiţia să existe un pact politic prin care jumătate dintre parlamentari să susţină acelaşi lucru.
"Este adevărat că n-am inclus toate punctele care existau în acordul nostru (cu USR - n.r.), dar toate stau la baza acţiunii noastre guvernamentale şi parlamentare. Aşa că să nu aveţi niciun fel de îndoială în privinţa angajamentului nostru. În ceea ce priveşte alegerile anticipate, în mod evident că, în măsura în care va fi posibil să existe alegeri anticipate, noi vom susţine aceste alegeri anticipate, dar cu o condiţie, să existe un pact politic care să genereze un număr de parlamentari, 50% dintre parlamentari, care să dea garanţia că nu lăsăm ţara fără guvern, dar după aia ne trezim că la a doua învestire se învesteşte orice fel de guvern. Asta e o chestiune normală, firească. În măsura în care va exista disponibilitate pentru un astfel de acord care să ne garanteze că jumătate dintre parlamentarii români vor vota împotriva învestirii a două guverne succesive după cădere, cu siguranţă că noi vom susţine aceasta. În mod evident, aşa cum am discutat în rundele de negociere (...), vom avea grijă ca oamenii pe care îi promovăm să nu aibă niciun fel de probleme de integritate şi de asemenea să aibă un background profesional şi o pregătire care să le permită exercitarea funcţiilor de demnitate publică în cele mai bune condiţii", a declarat Orban la finalul dezbaterilor la şedinţa în care cabinetul său cere un vot de învestitură Parlamentului.
Liderul PNL l-a asigurat pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, că parlamentarii formaţiunii sale votează "cu siguranţă" un guvern responsabil, un guvern care va respecta Parlamentul şi în care miniştrii nu vor fi şefii Parlamentului.
"Sistemul educaţional - vă garantez că vom acorda prioritate şi vom aloca resursele financiare care pot fi alocate. Pe de altă parte, hai să fim cinstiţi, n-o să ceri în primul an de la preluarea guvernării să alocăm direct 6% şi 4 % pentru infrastructură. Fac numai aşa un calcul: bugetul de stat reprezintă aproape 28% din PIB, sigur sperăm să ajungem la 30 % (...) Calculaţi care sunt cheltuielile obligatorii, cheltuielile cu salariile, cheltuieile cu pensiile, mai ales subvenţia la transferul care trebui acordat de la Bugetul de Stat pentru a finanţa deficitul fondului de pensii şi în mod evident şi deficitul fondului de sănătate publică, care, pe proiectul de buget dezbătut în Parlament, era excedentar şi astăzi e pe deficit, şi veţi vedea că avem nişte constrângeri extrem de mari. Evident, vom aloca atât de mult cât este posibil, în condiţiile menţinerii deficitului. În ceea ce priveşte respectul faţă de comunitatea maghiară, este un respect pe care noi l-am manifestat de-a lungul timpului şi este un respect faţă de orice cetăţean care aparţine minorităţilor naţionale", a adăugat Orban.
Premierul desemnat a promis că va garanta că toţi membrii cabinetului său vor parteneri ai parcursului european al Republicii Moldova şi mai ales susţinători ai unor proiecte care trebuiau finalizate demult, între care interconectarea cu infrastructura de transport, interconectarea energetică, relaţiile apropiate care să fie între comunităţile locale şi mai ales să se dea posibilitatea autorităţilor locale din România să finanţeze proiecte cu care au înfrăţiri.
"Nu înţeleg nici astăzi de ce TVR nu face nimic pentru a-şi căpăta licenţa care avea acoperire naţională, licenţă care este astăzi folosită de o televiziune care retransmite emisiunile de divertisment de la televiziunea rusă, care foloseşte aceste canale pentru a împroşca populaţia românească din Basarabia", a adăugat Orban. AGERPRES