Pariul supraestimat al Iranului pe „Axa Rezistenței” împotriva Israelului. Regimul de la Teheran riscă să rămână descoperit

Pariul supraestimat al Iranului pe „Axa Rezistenței” împotriva Israelului. Regimul de la Teheran riscă să rămână descoperit

Loviturile pe care le-a dat Israelul în ultimele săptămâni grupării libaneze șiite Hezbollah sunt potențial devastatoare pentru proiectul Iranului de a-și impune influența prin intermediari în Orientul Mijlociu, apreciază foști oficiali din domeniul informațiilor și analiști, citați de NBC News.

Iranul a atacat marți Israelul cu 200 de rachete FOTO SHUTTERSTOCK

Iranul a atacat marți Israelul cu 200 de rachete FOTO SHUTTERSTOCK

În numai câteva săptămâni, Iranul și cel mai important proxy al său, Hezbollah, au suferit eșecuri de securitate catastrofale: Israelul a atacat mijloacele de comunicare, a eliminat un număr mare comandanți superiori și l-a ucis și pe liderul de 30 de ani al grupării, Hassan Nasrallah, o figură extrem de influentă care probabil nu va fi ușor de înlocuit.

Israelul a ucis aproape toată conducerea de vârf a grupării, distrugând totodată numeroase depozite de armament - păgubind gruparea nu doar material, ci provocând și daune psihologice, la un nivel fără precedent, apreciază oficiali americani.

Din perspectiva regimului iranian, Hezbollah este o componentă de bază a strategiei sale de a surclasa inamici superiori din punct de vedere militar, în acest scop finanțând, înarmând și instruind grupări paramilitare din Gaza, Iran, Siria și Yemen din așa-numita „Axă a Rezistenței”.

Pariul Iranului este astfel că ar avea capacitatea de a fragiliza Israelul și SUA, flexându-și mușchii în regiune, în timp ce ar evita o confruntare directă din care e conștient că nu ar avea șanse să iasă învingător.

Însă, din câte se pare, Iranul a supraestimat răspunsul Israelului atât la atacul Hamas, cât și la cele transfrontaliere ale Hezbollah. Totodată, Teheranul a supraevaluat forța rețelei sale proxy, apreciază analiștii și foști oficiali în materie de informații.

„Practic, calculul său a fost făcut fărâme”, a estimat expertul în terorism Bruce Hoffman, profesor la Școala de Servicii Externe a Universității Georgetown. „Pentru Israel, este o turnură remarcabilă față de evenimentele din urmă cu aproape un an.”

Serviciile de informații israeliene au restabilit aura de descurajare pe care au pierdut-o după dezastrul din 7 octombrie, când au fost prinse cu garda jos de teroriștii Hamas care au ucis 1.200 de israelieni și au luat 250 de ostatici.

Israelul și-a îndreptat atenția către Hezbollah după ce a degradat semnificativ capacitatea Hamas în Fâșia Gaza. Se crede că operațiunile militare israeliene de acolo au ucis mii de luptători ai grupului și au distrus mari părți din vasta sa rețea de tuneluri. Totuși, se presupune că Yahyah Sinwar, liderul Hamas, ar fi în viață și se ascunde în tuneluri pe care forțele israeliene nu le-au capturat încă.

Până recent, gruparea proxy care a evitat pagube majore a fost forțele rebelilor Houthi din Yemen. Sprijinite de Teheran, acestea au continuat să atace navele militare americane, precum și navele comerciale în Marea Roșie, iar recent au lansat rachete spre Israel.

Duminică însă, armata israeliană anunța că zeci de avioane au bombardat centrale electrice din Yemen și portul Hodeida, drept răzbunare pentru atacul cu rachete al rebelilor asupra Israelului. Impactul acestor atacuri rămâne neclar.

Rețeaua de grupări proxy ale Iranului era folosită drept factori de descurajare, spun analiștii

Faptul că deși Hezbollah a fost supus unui atac necruțător în ultimele zile, Iranul s-a dovedit incapabil – sau chiar lipsit de disponibilitate- să-și protejeze protejații din Liban, ar putea stârni îndoieli printre luptători că Iranul este un sponsor vrednic, au comentat foști oficiali din domeniul serviciilor de informații și apărării.

Rețeaua de proxy a Teheranului ar fi trebuit să servească drept un factor de descurajare împotriva unui atac direct israelian asupra Iranului, a explicat Matthew Savill de la Royal United Services Institute (Londra), un fost oficial înalt în cadrul Ministerului britanic al Apărării.

Or, evenimentele recente au „demascat slăbiciunea din centrul” strategiei Iranului. „Deși Iranul își va folosi partenerii pentru a se apăra”, a spus el, „reversul nu este adevărat și este puțin probabil să intre în război cu Israelul pentru a salva unul dintre acești parteneri”.

Glenn Corn, un fost ofițer senior CIA, este de aceeași părere. „Iranul, până acum, nu a reușit să facă nimic semnificativ pentru a susține [grupările] proxy”, a apreciat Corn, în prezent director senior pentru Geopolitică și Evaluarea Amenințărilor Globale la Institutul pentru Tehnologia Infrastructurii Critice.

Capacitatea Israelului de a lovi cu succes cercul de putere al Hezbollah vine după ani de eforturi în domeniul informațiilor, încă din 2006, când Israelul a încercat fără succes să-l omoare pe Nasrallah și să învingă definitiv miliția, au spus Corn și alți foști ofițeri de informații. Totodată, operațiunile de succes israeliene au silit Iranul și Hezbollah să răspundă la o întrebare sensibilă: cum și când să riposteze fără a suferi și mai multe eșecuri?

Dacă Iranul sau Hezbollah decid să dezlănțuie un baraj de rachete și rachete asupra Israelului, riscă represalii masive și, posibil, un război în toată regula pe care Teheranul nu este echipat să-l câștige.

În plus, pentru un proaspăt președinte iranian care susține că guvernul este dispus să revigoreze diplomația nucleară cu Occidentul, un conflict în spirală cu Israelul ar torpila orice șansă de negocieri sau de atenuare a sancțiunilor, ceea ce ar fi esențial pentru a relansa economia Iranului.

Pe de altă parte, dacă nu ripostează, riscă să dea dovadă de slăbiciune în fața Israelului.

Liderul suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei, „se află acum într-o dilemă creată chiar de el”, a scris pe rețelele de socializare analistul Karim Sadjadpour, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace .

„Neripostând în forță, continuă să piardă din reputație. Răspunzând prea puternic, riscă să-și piardă puterea”, a scris Sadjadpour, adăugând că „aceste umilințe vor alimenta discuțiile despre succesiune la Teheran”.

O altă opțiune pentru Iran și Hezbollah ar fi să efectueze atacuri teroriste în străinătate, vizând ținte vulnerabile asociate cu Israelul și SUA în întreaga lume, au spus foștii oficiali.

„Singura îngrijorare pe care ar trebui să o avem este ca nu cumva să se revină la vechiul tip de joc terorist, ținte soft precum ambasadele de peste ocean, atât israeliene, cât și americane”, a spus Marc Polymeropoulos, fost oficial CIA. „Cu siguranță că acesta ar fi un scenariu mult mai plauzibil.”

Un posibil vid de putere după o potențială ieșire din scenă a Hezbollah

În Beirut, dezordinea din cadrul Hezbollah și absența unui lider puternic ar putea crea un vid de putere, a spus Corn. Or nu este clar dacă guvernul libanez va încerca să se reafirme după ce a fost dominat ani de-a rândul de această grupare

„Cine va umple acel vid? Va fi oare statul libanez? Va fi ISIS? Vreun alt grup?” se întrebă Corn. „O întrebare majoră este dacă forțele armate libaneze ar fi pregătite să intervină și să preia controlul asupra propriei țări, ceea ce nu au fost capabile să-l facă până acum, dat fiind că Hezbollah a fost forța militară și politică numărul unu în Liban”.

În aceste condiții, sarcina prioritară a Iranului ar fi reconstruirea Hezbollah și a celorlalți intermediari ai săi, a explicat Norman Roule, care a lucrat timp de 34 de ani la CIA și a coordonat serviciile de informații privind Iranul.

În pofida pagubelor grave, „grupurile supraviețuiesc, iar controlul acestora asupra zonelor lor geografice lor nu a slăbit până în punctul în care supraviețuirea lor să fie pusă sub semnul întrebării”, a subliniat Roule. „Scopul principal al Iranului va fi acela de a ajuta la supraviețuirea și refacerea acestor grupări.”

Campania Israelului a înlăturat o generație de lideri ai Hezbollah, împreună cu sute de subalterni cheie, a adăugat Roule, care acum face parte din consiliul consultativ al United Against Nuclear Iran, un grup nonprofit dedicat combaterii amenințărilor reprezentate de Iran. Atâta timp cât atacurile israeliene continuă, capacitatea de decizie a Hezbollah este serios perturbată, însă miliția rămâne totuși o forță considerabilă.

„Au rămas zeci, dacă nu sute, de comandanți de nivel inferior până la mediu, împreună cu mii de susținători mulți înarmați”, a explicat Roule.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine și ce a urmărit? / Citiți aceste cifre și apoi decideți voi la ce manipulare am fost supuși în ultimele 30 de zile

2 Uite o informație interesantă despre exit-poll-urile de duminică ...

3 VIDEO Dragnea, anunț surprinzător în privința votului său pentru viitorul președinte

4 Voi ați citit asta? / Practic, la faza cu „racheta balistică intercontinentală” a Rusiei, ucrainenii au mințit și americanii au știut...

5 VIDEO Surprinzătorul motiv pentru care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod