Pariul păgubos al lui Trump care se crede deja câștigător. Strategia fostului președinte american
Fostul președinte american Donald Trump dă impresia că mizează atât de mult pe sondajele actuale încât nu crede că ar trebui să se mai străduiască să-și convingă alegătorii sau să intre în dezbateri cu contracandidații săi, arată Politico într-un editorial semnat de Jack Shafer.
Donald Trump a refuzat să participe la dezbaterile cu contracandidații săi republicani FOTO PROFIMED
Pentru a măsura cu acuratețe metabolismul campaniei prezidențiale din 2024 a lui Donald Trump trebuie să evocăm imaginile și manierele celor mai indolente și leneșe creaturi din bestiar, scrie Jack Shafer. Leneșul cu trei degete, care îi favorizează mișcările lente. Echidna, care ar pierde o cursă împotriva unei plăci continentale. Rechinul-doică, care este atât de leneș încât se bazează pe curenții oceanici pentru a-și aerisi branhiile. Și mai există șopârla pigmeu cu limbă albastră din Australia, care „vânează” așteptând la intrarea în vizuina sa în speranța că o insectă sau un păianjen va trece pe acolo.
În ultimele săptămâni, Trump a ajuns să semene cu acești regi ai letargiei, încetinindu-și campania până la lentoarea limbilor de ceas. După cum a relatat recent POLITICO, Trump a renunțat în mare parte la munca grea și constantă de a face campanie împotriva adversarilor săi republicani deplasându-se prin țară, limitându-se în schimb la evenimente „punctuale”, interviuri televizate sau telemitinguri. În loc să lupte pentru voturi, oamenii lui Trump au lucrat la procesul de nominalizare pentru a se asigura că regulile care recompensează delegații înclină în favoarea sa.
Acolo unde nu poate strânge bani, el încearcă să convingă potențialii donatori să nu doneze adversarilor săi. Luni, de pildă, a intrat pe platforma Truth Social pentru a îndemna Comitetul Național Republican să nu-și mai piardă timpul cu dezbaterile „fără sens”, deoarece conduce în sondaje, și în schimb să dea în judecată statul Pennsylvania pentru că a trecut la înregistrarea automată a alegătorilor.
Pe scurt, el se comportă ca și cum ar fi obținut atât nominalizarea, cât și alegerile generale - cu aproximativ un an mai devreme.
Trump se crede deja câștigător
Trump a lipsit de la prima dezbatere republicană din august pentru că, a spus el, publicul îl cunoaște deja pe el și ceea ce reprezintă. „De ce le-aș permite unor oameni care sunt la 1 sau 2 la sută, respectiv 0 la sută să mă bombardeze cu întrebări toată noaptea?”, spunea el într-un interviu pentru Fox News în iunie.
Trump a recidivat , sărind și peste a doua dezbatere republicană și preferând să rivalizeze cu Joe Biden prin susținerea paralelă a unui discurs în Detroit, în mijlocul grevei muncitorilor din industria auto, ca și cum ar fi deja candidatul nominalizat pentru Casa Albă. Asta e ca și cum un manager ar încerca să convingă arbitrii să declare câștigat un meci de baseball în favoarea echipei sale în repriza a patra doar pentru că aceasta conduce cu 5-0 și, în plus, ar spune că avantajul său îl face să merite și trofeul World Series.
Este o reluare în mic a comportamentului lui Trump în noaptea alegerilor din 2020, când s-a declarat învingător înainte ca toate voturile să fie numărate sau ca vreun canal de televiziune să fi prevăzut un câștigător. „Alegerile noastre s-au încheiat la ora 10 seara”, a spus el. Este o copilărie să presupui că ai câștigat doar pentru că ești în frunte la pauză. Doar un impostor ar insista, așa cum a făcut Trump, că alegerile au fost fraudate odată ce anunțul i-a fost defavorabil.
Aflat în modul chiul al campaniei, Trump ar vrea să pretindă că nimic substanțial nu se va schimba în următoarele 14 luni, așa că ar trebui să obțină acum al doilea mandat. Trump ar putea dori să pretindă că restul campaniei este o șaradă fără sens, doar că multă istorie mai are de curs până în noiembrie 2024.
Un calendar juridic încărcat
Potrivit celei mai recente numărători, Trump a fost pus sub acuzare în trei state și în Districtul Columbia pentru totul, de la conspirație pentru fraudarea Statelor Unite la reținerea de documente clasificate și multe altele. Un judecător din New York tocmai a decis că a comis o fraudă , iar Trump ar putea pierde controlul asupra unora dintre proprietățile sale din acest stat. După cum remarca Amber Phillips de la Washington Post luna trecută, Trump se va afla în instanță cu două procese aproape toată luna martie, exact în perioada în care un candidat la Casa Albă ar vrea să fie în campanie în aproape 30 de state și teritorii care au programate atunci alegeri primare.
Calendarul său de procese pentru 2024 este atât de încărcat încât, dacă acestea s-ar înregistra ca mile de zbor, Trump ar putea face o călătorie dus-întors pe Lună cu familia sa și tot i-ar mai rămâne suficiente pentru câteva călătorii în Hawaii, or exista moțiuni, noi dovezi și poate chiar unele verdicte - poate chiar mai multe cazuri juridice - oricare dintre acestea ar putea deraia victoria sa "inevitabilă" expres.
Înghețarea competiției, strategia lui Trump
Trump merită credit pentru faptul că a încercat să înghețe bocnă competiția până când adversarii săi (și alegătorii) vor fi alunecat într-o stare de toropeală metabolică. Însă vina aparține de fapt haitei somnoroase care candidează împotriva lui și care, cu excepția lui Chris Christie [fostul guvernator al statului New Jersey], a preferat să se cuibărească în bârlogul său decât să îl trezească cu o retorică provocatoare. Majoritatea candidaților - de la Ron DeSantis la Mike Pence, la [antreprenorul] Vivek Ramaswamy și chiar, într-o anumită măsură, la [fostul ambasador al SUA la ONU] Nikki Haley - candidează pe platforme trumpiste modificate astfel încât fac mai ușoare lucrurile pentru fostul președinte american, care astfel nu e silit să le răspundă. Cei mai mulți dintre ei par să candideze cu adevărat pentru domnul Simpatie, și nu pentru președinție, cedând politicos competiția în fața lui Trump fără ca măcar să se străduiască puțin.
Letargia poate fi o strategie de supraviețuire de succes în regnul animal și poate fi și în campania electorală. Dar nu este sigură. Vulturii hapsâni și jaguarii vânează leneși. Rechinii cu cap de ciocan se înfruptă din rechinii doică. Șerpii se hrănesc cu șopârle pigmee cu limbă albastră. Poate că Trump conduce acum în sondajele republicane cu o marjă mare, dar dacă tratăm campania ca pe o plimbare există riscul să tentăm soarta capricioasă a alegerilor. Niciun animal nu hibernează vreme de 14 luni. Așa că se poate paria pe faptul că adversarii lui Trump - și alegătorii - se vor trezi la un moment dat doar ca să descopere că această cursă nu s-a terminat, conchide Jack Shafer într-un editorial publicat în Politico .
Sursa: adevarul.ro