„Centrul de criză şi de susţinere de la Ministerul Afacerilor Europene şi Afacerilor Externe a furnizat (joi) la 14 iulie Procuraturii Generale a Ucrainei un laborator mobil nou de analiză rapidă şi expertiză ADN”, anunţă într-un comunicat Quai d'Orsay.
”Acest LAB'ADN este un dispozitiv (...) care permite operarea rapidă a unor analize genetice de la o mare cantitate de prelevări biologice”, precizează ministerul.
Acest dispozitiv a fost folosit în urma prăbuşirii unui avion aparţinând companiei germane Germanwings în Alpii francezi, în 2016, şi după atentatul de la Nisa, în sudul Franţei, la 14 iulie 2016.
Donarea laboratorului a fost anunţată de către preşedintele francez Emmanuel Macron în vizita sa în iunie, în Ucraina.
Macron a insistat atunci asupra importanţei de a se ”face astfel încât crimele de război” comise pe teritoriul ucrainean, ”cărora întreaga lume le-a fost martoră să nu rămână nepedepsite” şi ca ”dreptul şi justiţia internaţionale să se impună”.
Uvraina, dar şi ONU şi numeroase ONG-ur de apărarea drepturilor omului, denunţă crime de război şi chiar crime împotriva umanităţii ale armatei ruse, larg documentate, în regiunea Kiev, în timpul ocupaţiei acesteia, în martie, dar şi la Mariupol (sud-est).
Rusia, care a lansat o ofensivă militară în Ucraina la 24 februarie, respinge aceste acuzaţii şi acuză la rândul său forţele ucrainene de atrocităţi şi înscanrea unor crime.
La începutul lui martie, procurorul Curţii Penale Internţaionale (CPI) Karim Khan a deschis o anchetă cu privire la eventuale crime de război în Ucraina, după ce a primit o undă verde în acest sens de la 43 de state.